Pauliina Salonen

Puheenvuoro

Sisustustoimittaja vinkkaa: Puuta päin

Sisustoimittaja- ja tuottaja Riikka Kauvosaari kertoo mikä on nyt pinnalla puukalusteissa.

Yksinkertaiset ja ajattomat muodot viehättävät. Puukaluste saa nyt olla muodoltaan suoralinjainen ja vähän rouhea. Puun pintaa ei peitetä maalilla ja puunsyyt sekä liitokset saavat näkyä. Materiaalina käytetään meille niin tuttua pohjoismaista mäntyä. Muodoissa on myös paljon tuttua, häivähdyksiä koulun puutyötunneilta.

Mänty innoittaa

Vaarnii on uusi kotimainen huonekaluvalmistaja, jonka kalusteet on valmistettu luonnonvaraisten metsien mäntypuusta. Inspiraationsa mallisto on saanut kotimaisista perinteistä, mutta suunnittelijoina ovat kansainväliset designerit kuten Max Lamb. Näitä eleettömän yksinkertaisia mäntykalusteita ja pientuotteita myy Artek ja Finnish Design Shop, vaarnii.fi

Ruotsin serkku

Verk on uusi ruotsalainen yritys, joka valmistaa kaikki tuotteensa Ruotsissa ruotsalaisista materiaaleista. Mäntykalusteiden lisäksi mallistosta löytyy lasiesineitä ja tekstiilejä. Kalusteet myydään käsittelemättöminä tai öljyttyinä, verk.se.

Tee itse

Ruotsinkielisessä Hammare och spik -kirjassa näytetään, kuinka puukalusteita nikkaroidaan itse apuna vasara ja kasa nauloja. Ohjeiden mukaisen puutavaran voi hankkia suoraan rautakaupan puuvarastosta.
Kirja on tehty kunnianosoituksena italialaisen muotoilija Enzo Marin ideoille, joiden avulla kuka tahansa onnistuu valmistamaan itselleen perushuonekaluja. Oivaa kesätekemistä kenelle tahansa.
Hammare och spik. Erik Eje Almqvist (Natur Kultur Allmänlitteratur). Myy mm. Adlibris.

Terveisin, Riikka Kauvosaari

Sisustustoimittaja vinkkaa: Näe nämä Lohjan asuntomessuilla

Asuntomessujen viralliset messuluettelot Dekoon ja TM Rakennusmaailmaan koonnut tuottaja Ann-Mari Lehtonen kertoo omat suosikkinsa tämän kesän asuntomessukohteista.

Asuntomessut järjestetään tänä vuonna Lohjalla. Hiidensalmen messualue on aivan Lohjan keskustan kupeessa, kauniin Lohjanjärven rannalla. Kompaktin kokoisen messualueen kaikki kohteisiin ehtii hyvin tutustua messupäivän aikana. Monipuoliseen tarjotaan kuuluvat pientalojen lisäksi vuokra- ja asumisoikeusasuntoja sekä päiväkodin ja hoivakodin sisältävä kerrostalokortteli sekä edullista asumismuotoa pilotoivat osuuskunta-asumisen paritalokohteet.

Kohde 4 Kastelli Veistos

Suomalaiset huonekalut ja taide näkyvät lapsiperheen kaksikerroksisen Kastelli Veistoksen sisustuksessa. Nikarin, Adean, Lundian ja Woodnotesin kalusteiden lisäksi sisustuksessa on käytetty kauniisti tekstiilejä ja keramiikkaa. Ruokailutila kylpee valossa isojen ikkunoiden ansiosta.

Kohde 8 Talo Sensu

Japanilainen minimalismi ja skandinaavinen lämminhenkisyys yhdistyvät kaksikerroksisen omakotitalon sisustuksessa. Alakerrassa on upea spa-osasto ja makuuhuoneet. Yläkerran iso tila jakautuu olohuoneeseen ja keittiöön, jonka keskipisteenä on upea Deisel by Scavolini -keittiö. Tila jatkuu ulos kattoterassille, jossa kannattaa upeiden maisemien lisäksi kiinnittää huomiota viherkattoihin.

Kohde 10 Joutsela

Joutselan sisustuksessa pääosassa ovat laadukkaat pintamateriaalit seinissä ja lattioissa. Puu näkyy upeasti toteutetuissa Timberwisen seinäpaneeleissa ja Saari-keittiöiden kauniissa keittiökaapeissa. Olohuone-keittiöstä avutuva näkymä Lohjanjärvelle on kaiken keskiössä.

Kohde 15 Ainoa Fiksu

Ainoa Fiksun stailauksesta ovat vastanneet Anna Biström ja Kaisa Kartela. He ovat Fiksuun lämminhenkisen sisustuksen, jonka kaunis sävymaailma soljuu kauniisti huoneesta toiseen. Cellon upeat kuvatapetit tuovat seinille väriä ja eloa. Muista kurkata erilliseen saunaan ja pukuhuoneeseen ja upealle terassille!

Kohde 26 Villa Hopeapuu

Messujen ainoa omarantainen tontti on Villa Hopeapuulla. Kaunis talo näyttää sisääntulosuunnastaan suljetulta, mutta tunnelma on päinvastainen, kun taloa katselee järven suunnasta. Käy kurkkaamassa puusepän tekemä tammipuinen keittiö sekä näyttävät Tulikiven Travertin-laatat ja -työtasot.

Terveisin, Ann-Mari Lehtonen

Sisustustoimittaja vinkkaa: kolme elämyksellistä tilaa

Matkustamme usein ulkomaisille messuille näkemään tuoteuutuuksia ja katsomaan näyttelyitä kaupunkitapahtumiin. Usein nämä näyttelyt ovat upeilla moderneilla showroomeilla, vanhoissa rakennuksissa, rähjäisillä nousussa olevilla teollisuusalueilla, joskus jopa huviloissa ja entisissä palatseissa. Erityinen tila tekee elämyksestäkin erityisen ja ikimuistoisen. Nyt ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, kun Helsingissäkin tapahtuu!

Lokalin uusi myymälä on kohtaamispaikka suomalaiselle muotoilulle, taidekäsityölle ja taiteelle. Lokal on osa Glasshouse Helsinkiä. Tässä käytössä ennen runsaan tavaranpaljouden alle hautautuneen, arkkitehti Selim A. Lindqvistin suunnitteleman koristeellisen ja historiallisen rakennuksen upeat yksityiskohdat pääsevät nyt vihdoinkin oikeuksiinsa. Aleksanterinkatu 13, Helsinki.

Designkalusteliike Skanno juhlistaa 75-vuotista taivaltaan avaamalla uudistuneen 600 m2 showroomin historiallisen uusrenessanssipalatsin tiloihin kesäkuussa 2021. Erottaja 2, Helsinki.

Upea Boffi De Padova Studio avattiin v. 2019 Kaapelitehtaalle. Komean Loft-asunnon muodossa esitellään läpileikkaus mm. italialaisen Boffin ja De Padovan valikoimasta kotimaisen Woodnotesin tuotteilla täydennettynä. Tallberginkatu 1 C, 3. krs, Helsinki.

Terveisin Piia Kalliomäki

Sisustustoimittaja vinkkaa: Etätyöpisteen uutuudet

Aloitamme uuden juttusarjan, jossa yhdistyksemme jäsenet paljastavat omat suosikkinsa joltain sisustuksen, designin, kulttuurin tai lifestylen alueelta. Ensimmäisenä puheenvuorossa toimittaja, tietokirjailija ja sisällöntuottaja Anna-Kaisa Huusko.

Työpisteet siirtyivät koteihin, kun korona ajoi suomalaiset etätöihin reilu vuosi sitten. Yhtäkkiä kotoa piti löytyä tilaa jokaisen perheenjäsenen läppärille sekä työ- ja koulutavaroille. Mutta mistä kunnon kalusteet kodin työpisteille?

Vielä vuosi sitten markkinoilla oli tarjolla lähinnä perinteisiä koululaispöytiä, jotka pakottavat staattiseen työasentoon ja ovat aikamoisia tilasyöppöjä. Niiden vaihtoehtona oli lähinnä kolhoja toimistokalusteita, jotka eivät oikein istu kodin muuhun tavaramaailmaan.

Vuoden aikana markkinoille on ilahduttavasti tullut jo uudenlaisia kotitoimistojen työpisteratkaisuja – ja lisää on odotettavissa lähitulevaisuudessa. Tarve on synnyttänyt myös aivan uudenlaisia kalustetyyppejä, joita katsellessa tulee mieleen, miksi näitä ei ole aiemmin keksitty.  

Kiinnostavia kotimaisia uutuuksia ovat esimerkiksi Fyran suunnittelema ja Made by Choicen valmistama simppeli, jämäkkä ja kodikas Fem-pöytä. Sen ääressä voi työskennellä niin istuen kuin seisten.

Toinen kiinnostava tulokas on Adean Smartwork-sarja, johon kuuluu Mikko Laakkosen muotoilema Fokus ja Alexander Lervikin suunnittelema Kabinett. Kalusteet ovat sähkömoottorilla varustettuja toimistopöydän ja lipaston hybridejä. Pöytä piiloutuu lipastomaisten kalusteen sisään, josta se avataan työpäivän ajaksi. Illaksi työt saa taas pois silmistä – ja samalla mielestä.

Terveisin Anna-Kaisa Huusko

20 arjen tekoa, joilla pienennät hiilijalanjälkeäsi!

 1. Asu kohtuullisesti! Jos neliöitä on paljon, moninkertaistuu kaikki asumisen aiheuttamat ilmastohaitat. 

 2. Kiinnitä huomiota energiatehokkuuteen. Tuki talon lämpövuodot ja pidä huolta, että ikkunat ja ovet ovat tiiviit. Tee tarvittaessa energiaremontti.

 3. Säädä kodin sisälämpötilaa hieman viileämmälle. Jo yhden asteen pudotuksella saat 5 prosentin säästön lämmitykseen.

 4. Kiinnitä huomiota vedenkäyttöösi. Noin kolmannes kodin energiasta menee käyttöveden lämmittämiseen. Jos ostat uusia laitteita kotiisi, valitse vettä säästäviä suihkuja, wc-istuimia, pesukoneita ja pesuohjelmia.

 5. Helpoin tapa vähentää vedenkulutusta on lyhentää suihkussa käymisen aikaa. Säädä myös veden virtaus pienemmälle.  

 6. Valitse vihreää energiaa. Jos asut omakoti- tai rivitalossa voit lämmittää ilmalämpöpumpulla tai maalämmöllä sekä tuottaa energiaa aurinkopaneeleilla. Kerrostalossa asuessa voit valita kotiisi vihreän sähkön.

 7. Kodin sijainnilla on suuri vaikutus liikkumisesta aiheutuviin päästöihin. Valitse asuinpaikkasi työpaikkasi ja palveluiden läheltä. Käytä julkisia kulkuneuvoja tai kävele tai pyöräile lyhyet välimatkat.

 8. Ota kestävyys ja energiatehokkuus valintakriteeriksi kodin hankinnoissa, erityisesti jatkuvasti päällä olevissa sähkölaitteissa.

 9. Lajittele jätteesi tarkasti, jotta materiaaleja hyödynnetään mahdollisimman pitkään. Hanki lajitteluun kunnon apuvälineet.

 10. Vältä heräteostoksia, huonolaatuista tavaraa ja hetken käytössä olevia trenditavaroita!

 11. Hanki kestäviä ja laadukkaita sisutustuotteita, jotka voivat olla käytössä vuosikymmeniä. Tuotteiden pitää kestää myös visuaalisesti pitkään.

 12. Hanki kotiisi kierrätettyjä tavaroita esim. kierrätyskeskuksista, kirpputoreilta, vintage-liikkeistä ja seuraa netin vertaiskauppasivustoilta tai facebookin kierrätysryhmiä. Myy itsellesi tarpeettomat tavarat.

 13. Suosi kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita.

 14. Muista, että kaikkea ei tarvitse omistaa itse. Voit myös lainata tai vuokrata tavaroita.

 15. Suosi tuotteita, joilla on ympäristömerkki.

 16. Kunnosta itse tai korjauta rikkoutuneet tavarat.

 17. Pois heittämisen sijaan maalaa, verhoile tai pintakäsittele kuluneet tai vanhahtavalta näyttävät kodintavarat.

 18. Älä täytä kaappejasi turhalla tavaralla. Laita tarpeeton kiertoon.

 19. Kytke kodin viihde-elektroniikka jatkojohtoon, jotta voit yhdellä kertaa katkaista virran laitteista. Monet laitteet kuluttavat virtaa myös stand by –tilassa.

 20. Vaihda kaikkiin valaisimiin led-polttimot. Niissä on pienin virrankulutus. Liiketunnistimet käytävissä, wc:ssä ja vaatehuoneissa auttavat pitämään huolen, ettei valot jää turhaan päälle.

Teksti: Anna-Kaisa Huusko. Kuva: Glorian Koti / Vuokko Salo.