Pauliina Salonen

Puheenvuoro

Sisustustoimittaja vinkkaa: Etätyöpisteen uutuudet

Aloitamme uuden juttusarjan, jossa yhdistyksemme jäsenet paljastavat omat suosikkinsa joltain sisustuksen, designin, kulttuurin tai lifestylen alueelta. Ensimmäisenä puheenvuorossa toimittaja, tietokirjailija ja sisällöntuottaja Anna-Kaisa Huusko.

Työpisteet siirtyivät koteihin, kun korona ajoi suomalaiset etätöihin reilu vuosi sitten. Yhtäkkiä kotoa piti löytyä tilaa jokaisen perheenjäsenen läppärille sekä työ- ja koulutavaroille. Mutta mistä kunnon kalusteet kodin työpisteille?

Vielä vuosi sitten markkinoilla oli tarjolla lähinnä perinteisiä koululaispöytiä, jotka pakottavat staattiseen työasentoon ja ovat aikamoisia tilasyöppöjä. Niiden vaihtoehtona oli lähinnä kolhoja toimistokalusteita, jotka eivät oikein istu kodin muuhun tavaramaailmaan.

Vuoden aikana markkinoille on ilahduttavasti tullut jo uudenlaisia kotitoimistojen työpisteratkaisuja – ja lisää on odotettavissa lähitulevaisuudessa. Tarve on synnyttänyt myös aivan uudenlaisia kalustetyyppejä, joita katsellessa tulee mieleen, miksi näitä ei ole aiemmin keksitty.  

Kiinnostavia kotimaisia uutuuksia ovat esimerkiksi Fyran suunnittelema ja Made by Choicen valmistama simppeli, jämäkkä ja kodikas Fem-pöytä. Sen ääressä voi työskennellä niin istuen kuin seisten.

Toinen kiinnostava tulokas on Adean Smartwork-sarja, johon kuuluu Mikko Laakkosen muotoilema Fokus ja Alexander Lervikin suunnittelema Kabinett. Kalusteet ovat sähkömoottorilla varustettuja toimistopöydän ja lipaston hybridejä. Pöytä piiloutuu lipastomaisten kalusteen sisään, josta se avataan työpäivän ajaksi. Illaksi työt saa taas pois silmistä – ja samalla mielestä.

Teksti: Anna-Kaisa Huusko

20 arjen tekoa, joilla pienennät hiilijalanjälkeäsi!

 1. Asu kohtuullisesti! Jos neliöitä on paljon, moninkertaistuu kaikki asumisen aiheuttamat ilmastohaitat. 

 2. Kiinnitä huomiota energiatehokkuuteen. Tuki talon lämpövuodot ja pidä huolta, että ikkunat ja ovet ovat tiiviit. Tee tarvittaessa energiaremontti.

 3. Säädä kodin sisälämpötilaa hieman viileämmälle. Jo yhden asteen pudotuksella saat 5 prosentin säästön lämmitykseen.

 4. Kiinnitä huomiota vedenkäyttöösi. Noin kolmannes kodin energiasta menee käyttöveden lämmittämiseen. Jos ostat uusia laitteita kotiisi, valitse vettä säästäviä suihkuja, wc-istuimia, pesukoneita ja pesuohjelmia.

 5. Helpoin tapa vähentää vedenkulutusta on lyhentää suihkussa käymisen aikaa. Säädä myös veden virtaus pienemmälle.  

 6. Valitse vihreää energiaa. Jos asut omakoti- tai rivitalossa voit lämmittää ilmalämpöpumpulla tai maalämmöllä sekä tuottaa energiaa aurinkopaneeleilla. Kerrostalossa asuessa voit valita kotiisi vihreän sähkön.

 7. Kodin sijainnilla on suuri vaikutus liikkumisesta aiheutuviin päästöihin. Valitse asuinpaikkasi työpaikkasi ja palveluiden läheltä. Käytä julkisia kulkuneuvoja tai kävele tai pyöräile lyhyet välimatkat.

 8. Ota kestävyys ja energiatehokkuus valintakriteeriksi kodin hankinnoissa, erityisesti jatkuvasti päällä olevissa sähkölaitteissa.

 9. Lajittele jätteesi tarkasti, jotta materiaaleja hyödynnetään mahdollisimman pitkään. Hanki lajitteluun kunnon apuvälineet.

 10. Vältä heräteostoksia, huonolaatuista tavaraa ja hetken käytössä olevia trenditavaroita!

 11. Hanki kestäviä ja laadukkaita sisutustuotteita, jotka voivat olla käytössä vuosikymmeniä. Tuotteiden pitää kestää myös visuaalisesti pitkään.

 12. Hanki kotiisi kierrätettyjä tavaroita esim. kierrätyskeskuksista, kirpputoreilta, vintage-liikkeistä ja seuraa netin vertaiskauppasivustoilta tai facebookin kierrätysryhmiä. Myy itsellesi tarpeettomat tavarat.

 13. Suosi kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita.

 14. Muista, että kaikkea ei tarvitse omistaa itse. Voit myös lainata tai vuokrata tavaroita.

 15. Suosi tuotteita, joilla on ympäristömerkki.

 16. Kunnosta itse tai korjauta rikkoutuneet tavarat.

 17. Pois heittämisen sijaan maalaa, verhoile tai pintakäsittele kuluneet tai vanhahtavalta näyttävät kodintavarat.

 18. Älä täytä kaappejasi turhalla tavaralla. Laita tarpeeton kiertoon.

 19. Kytke kodin viihde-elektroniikka jatkojohtoon, jotta voit yhdellä kertaa katkaista virran laitteista. Monet laitteet kuluttavat virtaa myös stand by –tilassa.

 20. Vaihda kaikkiin valaisimiin led-polttimot. Niissä on pienin virrankulutus. Liiketunnistimet käytävissä, wc:ssä ja vaatehuoneissa auttavat pitämään huolen, ettei valot jää turhaan päälle.

Teksti: Anna-Kaisa Huusko. Kuva: Glorian Koti / Vuokko Salo.