Sisustustoimittaja vinkkaa: kierrätettyä kivijalkaliikkeestä

Sisustustoimittaja Ulla Solasaari-Pohjanpalon valintoja yhdistävät kiertotalous ja kestävä kehitys. 

Minulle ei vieläkään riitä digitaalinen maailma, saatikka pelkkä koneen ääressä puuhastelu. Jalkaudun viikoittain kulkemaan Helsinkiä ja Espoota saadakseni silmänruokaa, aitoja materiaalikosketuksia ja todetakseni, missä tapahtuu, mikä muuttuu tai minkä ei tarvitse muuttua. Samalla sähköposti- ja tiedotusähky hellittää. Omat ajatukset suodattavat olennaisen: värit, materiaalit ja estetiikan.

Valintani ja suositukseni perustuvat ajan teemoihin: Vanhasta uutta, kiertotalous ja kestävä kehitys. Yhteinen nimittäjä on kivijalkaliike, joka ei ole tippunut agendalta. Valitsemissani kivijalka liikkeissä hyvän, paikalla saatavan palvelun lisäksi on verkkokauppa ja päivittyvät verkkosivut. Tuotteiden ja esittelytilojen estetiikka on muistettu.

Kruuna – Finnish living, osto- ja myyntiliike, Maurinkatu 8–12 Helsinki, www.kruuna.fi

Kruunan perustaja Pasi Pusa tutkii tarjottavien tuotteiden alkuperän, antaa ohjeita, entisöi ja hoitaa kontaktit. Hänellä on hyviä asiakkaita New Yorkissa, suuret sisustusarkkitehti toimistot tekevät sisustuksia ympäri maailmaa ja tavaraa menee niihin kohteisiin. Pasi Pusa osaa kertoa kaikista myytävänä olevista tuotteista niiden tarinan. Kruunassa on laadukas valikoima mm. Aallon, Tapiovaaran, Ottelinin, Tynellin, Papen, Kaipiaisen, Brykin, Nymanin ja suomalaisten tekstiilitaiteilijoiden töitä. 

Domus Classica, talojen purkuosia, vanhaan sopivaa maahantuontia, Metsäkyläntie 2Hattula ja Erottajankatu 11 Helsinki, www.domusclassica.fi

Pia Kuurman perusidea on tarjota talojen purkutavaraa uudelleen käytettäväksi. Samalla hän huomasi tarpeen puuttuviin täydennysosiin ja tuo maahan tarkoin kartoitettuja, vanhaan sopivia sähkökalusteita, valaisimia, hanoja jne. Myös eri aikakausien paperitapetit, kalkkimaalit, luonnonmukaiset eristeet ja laatat täydentävät valikoimia. Erottajan kivijalkamyymälässä kohtaat asiantuntemuksen, laadukkaat tuotteet rouheasti saneeratussa vanhassa pankin konttorissa. Hattulassa vanhat ovet, ikkunat, lattialankut, savitiilet ja täydentävät osat on lajiteltu vanhaan navettaan. Voit kahvitella aidossa maalaismaisemassa.

3. Durat Kierto, Albertinkatu 6 Helsinki, www.durat.com

Punavuoresta löytyy Tonester Oy:n Durat-tuotteiden kierrätysmyymälä. Durat on massiivimassa, levy, josta valmistetaan hyvin veden ja kemikaalien kestäviä tuotteita julkisiin ja yksityisiin tiloihin. Mallistoon kuuluu niin vakiokokoisia altaita ja tasoja kuin mittatilauksena tehtäviä. Materiaalimassa on sävytettävissä 200:een Ral klassik kartan sävyyn. Uutta on käytettyjen tuotteiden takaisin osto. Niistä valmistetaan jakunnostetaan myytäviä kalusteita kylpyhuoneisiin ja keittiöihin. Tuote on 100 prosenttisestikierrätettävissä ja noin 30 prosenttia on käytettyä muovia.

Kuvat: Ulla Solasaari-Pohjanpalo ja Durat