20 arjen tekoa, joilla pienennät hiilijalanjälkeäsi!

 1. Asu kohtuullisesti! Jos neliöitä on paljon, moninkertaistuu kaikki asumisen aiheuttamat ilmastohaitat. 

 2. Kiinnitä huomiota energiatehokkuuteen. Tuki talon lämpövuodot ja pidä huolta, että ikkunat ja ovet ovat tiiviit. Tee tarvittaessa energiaremontti.

 3. Säädä kodin sisälämpötilaa hieman viileämmälle. Jo yhden asteen pudotuksella saat 5 prosentin säästön lämmitykseen.

 4. Kiinnitä huomiota vedenkäyttöösi. Noin kolmannes kodin energiasta menee käyttöveden lämmittämiseen. Jos ostat uusia laitteita kotiisi, valitse vettä säästäviä suihkuja, wc-istuimia, pesukoneita ja pesuohjelmia.

 5. Helpoin tapa vähentää vedenkulutusta on lyhentää suihkussa käymisen aikaa. Säädä myös veden virtaus pienemmälle.  

 6. Valitse vihreää energiaa. Jos asut omakoti- tai rivitalossa voit lämmittää ilmalämpöpumpulla tai maalämmöllä sekä tuottaa energiaa aurinkopaneeleilla. Kerrostalossa asuessa voit valita kotiisi vihreän sähkön.

 7. Kodin sijainnilla on suuri vaikutus liikkumisesta aiheutuviin päästöihin. Valitse asuinpaikkasi työpaikkasi ja palveluiden läheltä. Käytä julkisia kulkuneuvoja tai kävele tai pyöräile lyhyet välimatkat.

 8. Ota kestävyys ja energiatehokkuus valintakriteeriksi kodin hankinnoissa, erityisesti jatkuvasti päällä olevissa sähkölaitteissa.

 9. Lajittele jätteesi tarkasti, jotta materiaaleja hyödynnetään mahdollisimman pitkään. Hanki lajitteluun kunnon apuvälineet.

 10. Vältä heräteostoksia, huonolaatuista tavaraa ja hetken käytössä olevia trenditavaroita!

 11. Hanki kestäviä ja laadukkaita sisutustuotteita, jotka voivat olla käytössä vuosikymmeniä. Tuotteiden pitää kestää myös visuaalisesti pitkään.

 12. Hanki kotiisi kierrätettyjä tavaroita esim. kierrätyskeskuksista, kirpputoreilta, vintage-liikkeistä ja seuraa netin vertaiskauppasivustoilta tai facebookin kierrätysryhmiä. Myy itsellesi tarpeettomat tavarat.

 13. Suosi kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita.

 14. Muista, että kaikkea ei tarvitse omistaa itse. Voit myös lainata tai vuokrata tavaroita.

 15. Suosi tuotteita, joilla on ympäristömerkki.

 16. Kunnosta itse tai korjauta rikkoutuneet tavarat.

 17. Pois heittämisen sijaan maalaa, verhoile tai pintakäsittele kuluneet tai vanhahtavalta näyttävät kodintavarat.

 18. Älä täytä kaappejasi turhalla tavaralla. Laita tarpeeton kiertoon.

 19. Kytke kodin viihde-elektroniikka jatkojohtoon, jotta voit yhdellä kertaa katkaista virran laitteista. Monet laitteet kuluttavat virtaa myös stand by –tilassa.

 20. Vaihda kaikkiin valaisimiin led-polttimot. Niissä on pienin virrankulutus. Liiketunnistimet käytävissä, wc:ssä ja vaatehuoneissa auttavat pitämään huolen, ettei valot jää turhaan päälle.

Teksti: Anna-Kaisa Huusko. Kuva: Glorian Koti / Vuokko Salo.