Sisustustoimittaja vinkkaa: Puusta on moneksi

Sisustustoimittaja ja sisustussuunnittelija Maija-Riitta Mustonen poimi kolme kiinnostavaa puun parissa työskentelevää tahoa.

Pro Puu -keskus sijaitsee Lahdessa Vesijärven matkustajasatamassa, Sibeliustalon naapurissa. Pro Puu -keskus sijaitsee rakennuksessa, joka on ollut entinen Kauppiaitten Teollisuus Oy:n tulitikkutehdas, ja valmistui vuonna 1924. Siellä valmistettiin tulitikkuja vuoteen 1960 saakka.  

Vuonna 1997 perustettu Pro Puu -yhdistyksen tarkoituksena on lujittaa puuseppien ja suunnittelijoiden ammatillista ja aatteellista yhteistyötä. Perustehtävänä yhdistyksellä on kotimaisten puulajien tunnettuuden edistäminen erinomaisena materiaalina kalusteissa, sisustuksessa ja rakennuksissa. 

Pro Puu -keskuksessa on kaksi galleriaa ja myymälä. Pro Puu -galleria on muuntuva näyttelytila, jossa on ympäri vuoden esillä monipuolisia puuhun liittyviä kuukausittain vaihtuvia näyttelyjä. Näyttelyiden lisäksi tilassa voi järjestää myös pienimuotoisia konsertteja, seminaareja ja yksityistilaisuuksia. Ullakko -galleriassa on Liitosten Arkki -näyttely, jossa on kattava puuliitosten kokoelma. Pro Puu -myymälästä saa ostaa kuratoituja puumuotoilun parhaimpia tuotteita. Tuotteiden valinnassa on kiinnitetty huomiota laatuun, innovatiivisuuteen ja eettisyyteen. Lisäksi Pro Puu verstaalla työskentelee kaksi puuseppää, jotka valmistavat mittatilauskalusteita, omien mallistojen tuotteita sekä pienesineitä.

Pro Puu -keskus, Satamakatu 2 A, 15140 Lahti

Nikari valmistaa kauniita ja laadukkaita huonekaluja. Nikarin studio-työpaja sijaitsee uniikissa Fiskarsin ruukissa Lounais-Suomessa, maan vanhimmassa konetyöpajatilassa. Puu on uusiutuva raaka-aine ja puusta tehdyt tuotteet ovat osa luonnon normaalia kiertokulkua.

Vuonna 1967 Seinäjoelle, Nikarinkoskelle perustettu Nikari on designstudio ja huonekaluvalmistaja, joka työskenteli ensimmäisinä vuosinaan läheisesti suomalaisen muotoilun ja arkkitehtuurin mestareiden, kuten Alvar Aallon sekä Kaj Frankin kanssa. Nikarin toiminta on alkuvuosista saakka tähdännyt laadukkaaseen ja kestävää kehitystä tukevaan toimintaan. 

Kauniissa ja kestävissä kokopuisissa Nikarin huonekaluissa näkyy moderni muotoilu yhdistettynä suomalaiseen puusepäntyöhön. Nikari nimenä ja eleetön muotokieli puhuttaa kansainvälisiä muotoilualan ihmisiä, etenkin japanilaisia. 

Nikari, Peltorivi 13, Fiskars, www.nikari.fi

Muoto2 on kahden muotoilijan, Kirsi Pasasen ja Mikko Kentan perustama yritys, jonka lähtökohtana on ollut yhdistää suunnittelu, valmistus ja tuotteiden kehitys saman katon alle.

Vuonna 2020 perustettu Muoto2 on keskittynyt kodin huonekaluihin ja julkitilojen kokonaisuuksiin. Yritys on kasvanut tasaisesti, alkuvuosien pienestä vuokratilasta Vääksyssä on siirrytty Lahteen lähes 400 m² tiloihin.

Muoto2:n tunnusomainen kovera pinta on esim. Laine -tuoteperheen kalusteissa. 

Muoto2, Ilmarisentie 24, Lahti, www.muoto2.fi

Kuvat: Pro Puu -keskus ja valmistajat