Mika Huisman/Helsinki Marketing

Kulisseissa

Vuokon elämänkerta

Yhdistyksemme jäsen, sisustustoimittaja Jutta Ylä-Mononen on kirjoittanut elämänkerran Suomen palkituimman muotoilijan, legendaarisen Vuokko Nurmesniemen elämästä ja urasta. Samalla se on kurkistus suomalaisen taideteollisuuden menneisiin vuosikymmeniin. 

Dramaattinen lapsuus

Vuokko Eskolinin onnellinen lapsuus sai dramaattisen käänteen, kun talvisota syttyi marraskuussa 1939. Perhe oli sodan aikana hajallaan, äiti ja tytöt evakossa Hollolassa, Veikko-veli sotalapsena Ruotsissa ja isä suomalaisten upseerien autonkuljettajana Viipurissa. Ennen sodan päättymistä Vuokon ollessa vasta 15-vuotias Elsa-äiti kuoli traagisesti struumaleikkauksen jälkeiseen keuhkokuumeeseen. 

Poikkeuksellinen lahjakkuus

Äidin varhainen poismeno opetti Vuokon itsenäiseksi. Hän ymmärsi, että jokaisen on tehtävä omat valintansa ja kuljettava itselleen sopivaa polkua. Luovuuden kutsu heräsi varhain ja oppikoulu jäi kesken. Vuokko pyrki Ateneumiin ollessaan vasta 16-vuotias. Vakava sairastuminen opiskeluaikana keskeytti keramiikan opinnot yli vuodeksi. Viimeisenä opiskeluvuotena Vuokossa alkoi näkyä poikkeuksellinen lahjakkuus.

Kahden naisen voimalla

Lentävän lähdön uralleen Vuokko sai Armi ja Viljo Ratian palkattua hänet Marimekon ja Printexin ensimmäiseksi suunnittelijaksi. Vuokon luovat ideat kankaiden ja vaatteiden suunnittelussa ja Armi Ratian omintakeinen tyyli markkinoida vei yrityksen nopeasti maailmanmaineeseen. Mikä sitten sai kahden Marimekkoa luotsanneen naisen tiet eroamaan?

Vuokon taianomaiseen elämään on mahtunut myös paljon mutkia ja kuoppia, jotka hän on selättänyt valoisalla luonteellaan. Elämänsä tärkeimpänä asiana hän pitää onnellista avioliittoa ja kumppanuutta miehensä, sisustusarkkitehti Antti Nurmesniemen kanssa.

Osta kirja omaksesi!

Kirjan kustantaja Siltala tarjoaa Sisustustoimittajat Ry:n jäsenille Vuokko-kirjan erikoishintaan 20 euroa koodilla sisustustoimittaja. Tilaa oma kappaleesi täältä!

Enja in Memoriam

Yhdistyksemme perustajajäsen Enja Vironmäki (synt. 21.1. 1938) kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen 28.12.2020. Hän kehitti yhdistyksen toimintaa ja osallistui siihen aktiivisesti, kunnes viime vuosina vastuu muistisairaan aviomiehen hoidosta rajoitti mahdollisuudet vain yhteen vapaaseen viikonpäivään.

Enja rakasti työtään ja teki sitä loppuun asti. Hänet muistetaan Avotakan vakituisena avustajana yli neljän vuosikymmenen ajalta. Hän teki eniten yksityiskotien sisustuksia ja oli erikoisen taitava pienien tilojen suunnittelussa. Hänen miehensä nimittikin häntä “sukellusvenesisustajaksi”. Enjan kädenjälki oli toiminnallisuuden lisäksi ajatonta tai aikaa kestävää. Hän oli kiinnostunut uutuuksista, mutta ei sortunut pinnalliseen trendikkyyteen. Kolme tytärtä perheineen olivat hänelle hyvin läheisiä. Tyylitajustaan tunnettu Enja jäi mieleen avuliaana ja lojaalina kollegana ja ystävänä.

Enja  Vironmäki

Liekeissä ympäri vuoden

Kynttilät koristavat suomalaista juhlapöytää niin kevätjuhlien aikaan kuin joulun alla. Kynttilävalmistaja Havi Oy elää nyt kuuminta sesonkiaan. Pääsimme sisustustoimittajien kanssa kurkkaamaan tehtaalle, kuinka kotimaiset kynttilät valmistetaan.

-Nyt joulun alla tuikkuja ja kynttilöitä tuotetaan kolmessa vuorossa, Havin toimitusjohtaja Linda Schlobohm kertoo. Me myymme 41 miljoonaa kynttilää vuodessa ja jouluun varautuminen on aloitettu tänä vuonna jo keväällä, hän jatkaa.

Havi Oy on perheomisteinen yritys. Linda hyppäsi yrityksen johtoon vuonna 2018 hänen isänsä Kalle Huikon jäätyä eläkkeelle. Lindan myötä kynttilöistään ja kattaustuotteistaan tunnettu yritys sai nuoren ja innokkaan keulahahmon. Kulunut vuosi on ollut lähes jokaiselle yritykselle haasteellinen. -Kyllähän kaikki kevään peruuntuneet juhlat tuntuivat myynnissämme, mutta yhtä aikaa meillä oli selkeä piikki hautakynttilöiden menekissä, Schlobohm kertoo kuluneesta koronavuodesta.

14 sisustustoimittajaa sai illan aikana kuulla, kuinka tärkeää on laaduntarkkailu ja esimerkiksi oikeanlaisen sydänlangan käyttö kynttilöissä, jotta tuote on turvallinen. Kiersimme tehtaan ja näimme myös kuinka ajankohtaiset ja trendikkäät kierrekynttilät tehdään.

Tehdaskierroksen päätteeksi toimittajat kirmasivat kilvan ostoksille. Ilta oli jo tarpeeksi pimeä, jotta jokainen halusi hankkia valoa loppusyksyn hämäryyteen, niin pihalyhtyihin kuin joulukattaukseenkin. Taisi siellä ostoskoreissa kaikilla olla myös muutamia paketteja lautasliinoja.

Nämä sisustustoimittajaporukkamme vierailut jättävät aina hyvän fiiliksen. Kiitos, että pääsimme teille kylään! Upeaa päästä näkemään kaikki se työ mikä tuotteiden taakse piiloutuu ja tutustua ihmisiin yrityksissä. Tuo tahtotila ja vahva usko omaan tekemiseen tekee joka kerta yhtä suuren vaikutuksen.

Kotiin ajellessa mietin, että tästä joulusta tulee varmasti kotikeskeisin joulu vuosikymmeniin. Ja että silloin varmasti tunnelma luodaan kynttilöin ja katetaan pöydät ajan kanssa. Hyvä niin! Tein myös hiljaisen lupauksen itsekseni. Tänä vuonna ostan vain suomalaisia kynttilöitä ja tuen kotimaista työtä.

Teksti ja kuvat: Seija Killström

Helsingin arkkitehtuurikierros

Mitkä kohteet kannattaa vinkata arkkitehtuurin ystävälle tai missä kannattaa itse tehdä arkkitehtuurikierros? Työssämme pääsemme tutustumaan usein ensimmäisten joukossa moniin arkkitehtuurikohteisiin. Tässä ovat sisustustoimittajien suosikit Helsingin arkkitehtuurikohteista. Niitä voi ihailla ulkoa tai sisältä ja inspiroitua yhä uudelleen.

Keskustakirjasto Oodi

Moni huokaisi helpotuksesta kun sekavalta joutomaalta pitkään näyttäneelle Töölönlahdelle rakentui uusi keskustakirjasto. Oodi on näyttävää maailmanluokan arkkitehtuuria, josta saa syystä olla ylpeä. Kaupunkilaisten olohuoneena toimivan ja monipuolisia palveluita tarjoavan kirjaston on suunnitellut ALA-Arkkitehdit. Oodihelsinki.fi

Yllättävä Kalasatama

Kalasataman alue ei ehkä näytä metron ikkunasta tai Itäväylää ajaessa kovin kummoiselta, mutta jos jalkautuu kulkemaan sen läpi, löytää monia kiinnostavia yksityiskohtia. Tummien kerrostalojen lomasta löytyy mm. kiinnostavaa tiiliarkkitehtuuria, Villu Jaanisoon värikäs lintutaideteos Kuukkeli, Mustikkamaalle johtava veistoksellinen Isoisänsilta ja värikäs Kalasataman koulu. Kävelykierros on helpoin aloittaa Kalasataman metroasemalta ja suunnata siitä etelään kohti rantaa.

Eiran kadut

Huvilakatu nimetään usein Helsingin kauneimmaksi kaduksi eikä syyttä. Julkisivuiltaan pastelliset jugendtalot ovat täynnä kiinnostavia yksityiskohtia ja romanttisen viehkeää tunnelmaa. Kadun kuvauksellisuuden ovat löytäneet monet ja katu on tunnettu myös Salatut Elämät- tv-sarjan Pihlajakatuna.

Nautiskelijan Löyly

Kansainvälisesti palkittu saunakompleksi Hernesaaressa tarjoaa modernia puuarkkitehtuuria, saunan ystäville hyvät löylyt, uintimahdollisuuden sekä kahvila-ja ravintolapalvelut. Kauniisti rantaa myötäilevän ja luonnollisesti harmaantuvan puurakenteisen rakennuksen on suunnitellut Avanto Arkkitehdit. löylyhelsinki.fi

Amos sisältä ja ulkoa

Hieno lisä keskustaan on Amos Rex-taidemuseo, joka toi paitsi taiteen kauppakeskusten hallitsemaan ytimeen, myös muutti Lasipalatsin ympäristöä. Maan alla sijaitsevan museon lisäksi siihen kuuluu kaikille avoin piha jonka kumpulevasta pinnasta ja valoaukoista on tullut suosittu oleskelu-ja valokuvauspaikka. amosrex.fi

Kaikki arkkitehtuurista

Moni ei edes tiedä missä pääkaupungissa on Arkkitehtuurimuseo. Museo sijaitsee Kasarmikadulla komeassa vanhassa rakennuksessa, jossa jo portaikko on näkemisen arvoinen. Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi museo ylläpitää mittavaa piirustusarkistoa. Rakennuksessa sijaitsee myös viehättävä kaikille avoin arkkitehtuurin kirjasto ja uusittu museokauppa. Tulevaisuudessa Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo yhdistyvät uudeksi suurmuseoksi. mfa.fi

Teksti: Jenni Juurinen Kuvat: Helsinki Marketing

Puutarhatrendejä ja ilmiöitä 2020

Puutarhassa trendit eivät vaihdu yhtä nopeasti kuin sisustuksessa värit ja materiaalit, sillä puutarhaa luodessamme istutamme puutarhan vuosikymmeniksi. Trendien sijaan puutarhassa voisi puhua ilmiöistä.

Nyt puutarhassa puhuttaa erityisesti maaperän ja luonnon hyvinvointi eikä pelkkä estetiikka. Viljelyssä käytetyt ravinteet palautetaan maaperään kompostoimalla ja huolehtimalla luonnon kiertokulusta. Luonnon monimuotoisuutta voi parantaa luomalla pieneliöstölle elinmahdollisuuksia luomalla niittyjä, rakentamalla vesiaiheita ja viherkattoja. Puutarhassa on entistä tärkeämpää huomioida paikallisuus ja kasvillisuudessa kotoperäiset kasvit eikä vain jalostetut lajit ja lajikkeet maailmalta. Näin voimme myös luoda helppohoitoisuutta puutarhaan. Kasvien tuonnin myötä vaikutamme luontoon, mutta vaikutukset voivat ulottua pahimmassa tapauksessa myös koko talouteemme, jos tuonnin myötä maahamme saapuu kasvituholaisia. Suomen ehdotuksesta YK:n on julistanut tämän vuoden kansainväliseksi kasvinterveysvuodeksi, jotta päättäjien ja kansalaisten tietämystä kasvinsuojelun ja kestävän kehityksen vaikutuksista saisi nostetuksi.


Nyt istutetaan muhkeiden kukkien sijaan niittymäisempiä ja siroja kukkia, kuten tulikellukkaa.
Chelsea Flower Shown kilpapuutarhoissa on jo muutaman vuoden ollut nousussa luonnollisuus ja luonnon kunnioitus. Kuva maisemasuunnittelija Andrew Duffin suunnittelemasta kilpapuutarhasta viime vuodelta.
Suomalainen maisemasuunnittelija ja ympäristöbiologi Taina Suonio teki suomalaista puutarhahistoriaa luomalla viime vuoden Chelsea Flower Show –kukkanäyttelyyn ensimmäisen suomalaisen puutarhan. Tainan suunnittelema The Roots in Finland Kyrö Garden –puutarha oli saanut vaikutteensa suomalaisesta luonnosta ja sielunmaisemasta.
Keväinen kukinta auttaa pölyttäjiämme selviämään varhaista keväästä lähtien. Nyt puutarhassa kiinnitetään erityisesti huomiota luonnon hyvinvointiin.


Teksti ja kuvat: Johanna Vireaho