Mika Huisman/Helsinki Marketing

Kulisseissa

Helsingin arkkitehtuurikierros

Mitkä kohteet kannattaa vinkata arkkitehtuurin ystävälle tai missä kannattaa itse tehdä arkkitehtuurikierros? Työssämme pääsemme tutustumaan usein ensimmäisten joukossa moniin arkkitehtuurikohteisiin. Tässä ovat sisustustoimittajien suosikit Helsingin arkkitehtuurikohteista. Niitä voi ihailla ulkoa tai sisältä ja inspiroitua yhä uudelleen.

Keskustakirjasto Oodi

Moni huokaisi helpotuksesta kun sekavalta joutomaalta pitkään näyttäneelle Töölönlahdelle rakentui uusi keskustakirjasto. Oodi on näyttävää maailmanluokan arkkitehtuuria, josta saa syystä olla ylpeä. Kaupunkilaisten olohuoneena toimivan ja monipuolisia palveluita tarjoavan kirjaston on suunnitellut ALA-Arkkitehdit. Oodihelsinki.fi

Yllättävä Kalasatama

Kalasataman alue ei ehkä näytä metron ikkunasta tai Itäväylää ajaessa kovin kummoiselta, mutta jos jalkautuu kulkemaan sen läpi, löytää monia kiinnostavia yksityiskohtia. Tummien kerrostalojen lomasta löytyy mm. kiinnostavaa tiiliarkkitehtuuria, Villu Jaanisoon värikäs lintutaideteos Kuukkeli, Mustikkamaalle johtava veistoksellinen Isoisänsilta ja värikäs Kalasataman koulu. Kävelykierros on helpoin aloittaa Kalasataman metroasemalta ja suunnata siitä etelään kohti rantaa.

Eiran kadut

Huvilakatu nimetään usein Helsingin kauneimmaksi kaduksi eikä syyttä. Julkisivuiltaan pastelliset jugendtalot ovat täynnä kiinnostavia yksityiskohtia ja romanttisen viehkeää tunnelmaa. Kadun kuvauksellisuuden ovat löytäneet monet ja katu on tunnettu myös Salatut Elämät- tv-sarjan Pihlajakatuna.

Nautiskelijan Löyly

Kansainvälisesti palkittu saunakompleksi Hernesaaressa tarjoaa modernia puuarkkitehtuuria, saunan ystäville hyvät löylyt, uintimahdollisuuden sekä kahvila-ja ravintolapalvelut. Kauniisti rantaa myötäilevän ja luonnollisesti harmaantuvan puurakenteisen rakennuksen on suunnitellut Avanto Arkkitehdit. löylyhelsinki.fi

Amos sisältä ja ulkoa

Hieno lisä keskustaan on Amos Rex-taidemuseo, joka toi paitsi taiteen kauppakeskusten hallitsemaan ytimeen, myös muutti Lasipalatsin ympäristöä. Maan alla sijaitsevan museon lisäksi siihen kuuluu kaikille avoin piha jonka kumpulevasta pinnasta ja valoaukoista on tullut suosittu oleskelu-ja valokuvauspaikka. amosrex.fi

Kaikki arkkitehtuurista

Moni ei edes tiedä missä pääkaupungissa on Arkkitehtuurimuseo. Museo sijaitsee Kasarmikadulla komeassa vanhassa rakennuksessa, jossa jo portaikko on näkemisen arvoinen. Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi museo ylläpitää mittavaa piirustusarkistoa. Rakennuksessa sijaitsee myös viehättävä kaikille avoin arkkitehtuurin kirjasto ja uusittu museokauppa. Tulevaisuudessa Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo yhdistyvät uudeksi suurmuseoksi. mfa.fi

Teksti: Jenni Juurinen Kuvat: Helsinki Marketing

Puutarhatrendejä ja ilmiöitä 2020

Puutarhassa trendit eivät vaihdu yhtä nopeasti kuin sisustuksessa värit ja materiaalit, sillä puutarhaa luodessamme istutamme puutarhan vuosikymmeniksi. Trendien sijaan puutarhassa voisi puhua ilmiöistä.

Nyt puutarhassa puhuttaa erityisesti maaperän ja luonnon hyvinvointi eikä pelkkä estetiikka. Viljelyssä käytetyt ravinteet palautetaan maaperään kompostoimalla ja huolehtimalla luonnon kiertokulusta. Luonnon monimuotoisuutta voi parantaa luomalla pieneliöstölle elinmahdollisuuksia luomalla niittyjä, rakentamalla vesiaiheita ja viherkattoja. Puutarhassa on entistä tärkeämpää huomioida paikallisuus ja kasvillisuudessa kotoperäiset kasvit eikä vain jalostetut lajit ja lajikkeet maailmalta. Näin voimme myös luoda helppohoitoisuutta puutarhaan. Kasvien tuonnin myötä vaikutamme luontoon, mutta vaikutukset voivat ulottua pahimmassa tapauksessa myös koko talouteemme, jos tuonnin myötä maahamme saapuu kasvituholaisia. Suomen ehdotuksesta YK:n on julistanut tämän vuoden kansainväliseksi kasvinterveysvuodeksi, jotta päättäjien ja kansalaisten tietämystä kasvinsuojelun ja kestävän kehityksen vaikutuksista saisi nostetuksi.


Nyt istutetaan muhkeiden kukkien sijaan niittymäisempiä ja siroja kukkia, kuten tulikellukkaa.
Chelsea Flower Shown kilpapuutarhoissa on jo muutaman vuoden ollut nousussa luonnollisuus ja luonnon kunnioitus. Kuva maisemasuunnittelija Andrew Duffin suunnittelemasta kilpapuutarhasta viime vuodelta.
Suomalainen maisemasuunnittelija ja ympäristöbiologi Taina Suonio teki suomalaista puutarhahistoriaa luomalla viime vuoden Chelsea Flower Show –kukkanäyttelyyn ensimmäisen suomalaisen puutarhan. Tainan suunnittelema The Roots in Finland Kyrö Garden –puutarha oli saanut vaikutteensa suomalaisesta luonnosta ja sielunmaisemasta.
Keväinen kukinta auttaa pölyttäjiämme selviämään varhaista keväästä lähtien. Nyt puutarhassa kiinnitetään erityisesti huomiota luonnon hyvinvointiin.


Teksti ja kuvat: Johanna Vireaho