Sisustustoimittaja vinkkaa: taide täydentää sisustuksen

Mietitkö taideteoksen hankintaa, mutta et tiedä, mistä aloittaa? Katso vinkit taidekaupoille.

Keväinen huippuhetki on taidemaalareiden, taidegraafikoiden ja Ornamon jäsenten teosvälitykset Helsingin Kaapelitehtaalla. Esillä on sadoittain teoksia, jotka saa lunastaa heti mukaan. Tapahtumassa on todella laaja valikoima ja kirjo.

Taidemaalariliiton teosvälityksessä esille ripustetaan 1700-1800 taideteosta.

Isoissa kaupungeissa toimivat taidelainaamot tarjoavat oivan kanavan persoonalliseen sisustukseen: maalauksia, grafiikkaa ja pienoisveistoksia voi edullisesti vuokrata kuukaudeksi kerrallaan, ja jos teos miellyttää, sen saa ostaa omakseen. Laina-ajan maksut hyvitetään hinnassa. Helsingissä taidelainaamo toimii Rikhardinkadun kirjaston yhteydessä, esimerkiksi Tampereella Taidekeskus Mältinrannassa.

Bukowskis, Hagelstam ja Helander järjestävät ajoittain taiteeseen ja designiin keskittyviä huutokauppoja, joista parhaimmillaan löytää edullista silmänruokaa. Luetteloista näkee toteutuneet vasarahinnat, joihin pitää lisätä parikymmentä prosenttia myyntikuluja. Varsinkin kehystettyä grafiikkaa saa usein huippuhalvalla.

Nyt taidetta myydään paljon myös netin kautta, hyvä tarjonta on esimerkiksi Gumbostrand Konst & Formissa Sipoossa. Yksittäisistä taiteilijoista muun muassa jyväskyläläisellä taidegraafikolla Kirsi Neuvosella on erinomaisesti järjestetyt sivut. 

Taidetta tunteva sisustussuunnittelija on joskus korvaamaton apu teoshankinnoissa. Mikkeliläinen Studio M3 tarjoaa monitoimipalveluja: kalusteiden, kankaiden ja muiden kodintuotteiden lisäksi taidetta. 

Kirjoittaja Soili Ukkola on toimittaja, ex-päätoimittaja ja nyt yhdistyksen seniorijäsen, jolle design on yhä sydämenasia.