Puutarhatrendejä ja ilmiöitä 2020

Puutarhassa trendit eivät vaihdu yhtä nopeasti kuin sisustuksessa värit ja materiaalit, sillä puutarhaa luodessamme istutamme puutarhan vuosikymmeniksi. Trendien sijaan puutarhassa voisi puhua ilmiöistä.

Nyt puutarhassa puhuttaa erityisesti maaperän ja luonnon hyvinvointi eikä pelkkä estetiikka. Viljelyssä käytetyt ravinteet palautetaan maaperään kompostoimalla ja huolehtimalla luonnon kiertokulusta. Luonnon monimuotoisuutta voi parantaa luomalla pieneliöstölle elinmahdollisuuksia luomalla niittyjä, rakentamalla vesiaiheita ja viherkattoja. Puutarhassa on entistä tärkeämpää huomioida paikallisuus ja kasvillisuudessa kotoperäiset kasvit eikä vain jalostetut lajit ja lajikkeet maailmalta. Näin voimme myös luoda helppohoitoisuutta puutarhaan. Kasvien tuonnin myötä vaikutamme luontoon, mutta vaikutukset voivat ulottua pahimmassa tapauksessa myös koko talouteemme, jos tuonnin myötä maahamme saapuu kasvituholaisia. Suomen ehdotuksesta YK:n on julistanut tämän vuoden kansainväliseksi kasvinterveysvuodeksi, jotta päättäjien ja kansalaisten tietämystä kasvinsuojelun ja kestävän kehityksen vaikutuksista saisi nostetuksi.


Nyt istutetaan muhkeiden kukkien sijaan niittymäisempiä ja siroja kukkia, kuten tulikellukkaa.
Chelsea Flower Shown kilpapuutarhoissa on jo muutaman vuoden ollut nousussa luonnollisuus ja luonnon kunnioitus. Kuva maisemasuunnittelija Andrew Duffin suunnittelemasta kilpapuutarhasta viime vuodelta.
Suomalainen maisemasuunnittelija ja ympäristöbiologi Taina Suonio teki suomalaista puutarhahistoriaa luomalla viime vuoden Chelsea Flower Show –kukkanäyttelyyn ensimmäisen suomalaisen puutarhan. Tainan suunnittelema The Roots in Finland Kyrö Garden –puutarha oli saanut vaikutteensa suomalaisesta luonnosta ja sielunmaisemasta.
Keväinen kukinta auttaa pölyttäjiämme selviämään varhaista keväästä lähtien. Nyt puutarhassa kiinnitetään erityisesti huomiota luonnon hyvinvointiin.


Teksti ja kuvat: Johanna Vireaho