Liekeissä ympäri vuoden

Kynttilät koristavat suomalaista juhlapöytää niin kevätjuhlien aikaan kuin joulun alla. Kynttilävalmistaja Havi Oy elää nyt kuuminta sesonkiaan. Pääsimme sisustustoimittajien kanssa kurkkaamaan tehtaalle, kuinka kotimaiset kynttilät valmistetaan.

-Nyt joulun alla tuikkuja ja kynttilöitä tuotetaan kolmessa vuorossa, Havin toimitusjohtaja Linda Schlobohm kertoo. Me myymme 41 miljoonaa kynttilää vuodessa ja jouluun varautuminen on aloitettu tänä vuonna jo keväällä, hän jatkaa.

Havi Oy on perheomisteinen yritys. Linda hyppäsi yrityksen johtoon vuonna 2018 hänen isänsä Kalle Huikon jäätyä eläkkeelle. Lindan myötä kynttilöistään ja kattaustuotteistaan tunnettu yritys sai nuoren ja innokkaan keulahahmon. Kulunut vuosi on ollut lähes jokaiselle yritykselle haasteellinen. -Kyllähän kaikki kevään peruuntuneet juhlat tuntuivat myynnissämme, mutta yhtä aikaa meillä oli selkeä piikki hautakynttilöiden menekissä, Schlobohm kertoo kuluneesta koronavuodesta.

14 sisustustoimittajaa sai illan aikana kuulla, kuinka tärkeää on laaduntarkkailu ja esimerkiksi oikeanlaisen sydänlangan käyttö kynttilöissä, jotta tuote on turvallinen. Kiersimme tehtaan ja näimme myös kuinka ajankohtaiset ja trendikkäät kierrekynttilät tehdään.

Tehdaskierroksen päätteeksi toimittajat kirmasivat kilvan ostoksille. Ilta oli jo tarpeeksi pimeä, jotta jokainen halusi hankkia valoa loppusyksyn hämäryyteen, niin pihalyhtyihin kuin joulukattaukseenkin. Taisi siellä ostoskoreissa kaikilla olla myös muutamia paketteja lautasliinoja.

Nämä sisustustoimittajaporukkamme vierailut jättävät aina hyvän fiiliksen. Kiitos, että pääsimme teille kylään! Upeaa päästä näkemään kaikki se työ mikä tuotteiden taakse piiloutuu ja tutustua ihmisiin yrityksissä. Tuo tahtotila ja vahva usko omaan tekemiseen tekee joka kerta yhtä suuren vaikutuksen.

Kotiin ajellessa mietin, että tästä joulusta tulee varmasti kotikeskeisin joulu vuosikymmeniin. Ja että silloin varmasti tunnelma luodaan kynttilöin ja katetaan pöydät ajan kanssa. Hyvä niin! Tein myös hiljaisen lupauksen itsekseni. Tänä vuonna ostan vain suomalaisia kynttilöitä ja tuen kotimaista työtä.

Teksti ja kuvat: Seija Killström