Yhdistyksemme jäsen, sisustustoimittaja Jutta Ylä-Mononen on kirjoittanut elämänkerran Suomen palkituimman muotoilijan, legendaarisen Vuokko Nurmesniemen elämästä ja urasta. Samalla se on kurkistus suomalaisen taideteollisuuden menneisiin vuosikymmeniin.
Dramaattinen lapsuus
Vuokko Eskolinin onnellinen lapsuus sai dramaattisen käänteen, kun talvisota syttyi marraskuussa 1939. Perhe oli sodan aikana hajallaan, äiti ja tytöt evakossa Hollolassa, Veikko-veli sotalapsena Ruotsissa ja isä suomalaisten upseerien autonkuljettajana Viipurissa. Ennen sodan päättymistä Vuokon ollessa vasta 15-vuotias Elsa-äiti kuoli traagisesti struumaleikkauksen jälkeiseen keuhkokuumeeseen.
Poikkeuksellinen lahjakkuus
Äidin varhainen poismeno opetti Vuokon itsenäiseksi. Hän ymmärsi, että jokaisen on tehtävä omat valintansa ja kuljettava itselleen sopivaa polkua. Luovuuden kutsu heräsi varhain ja oppikoulu jäi kesken. Vuokko pyrki Ateneumiin ollessaan vasta 16-vuotias. Vakava sairastuminen opiskeluaikana keskeytti keramiikan opinnot yli vuodeksi. Viimeisenä opiskeluvuotena Vuokossa alkoi näkyä poikkeuksellinen lahjakkuus.
Kahden naisen voimalla
Lentävän lähdön uralleen Vuokko sai Armi ja Viljo Ratian palkattua hänet Marimekon ja Printexin ensimmäiseksi suunnittelijaksi. Vuokon luovat ideat kankaiden ja vaatteiden suunnittelussa ja Armi Ratian omintakeinen tyyli markkinoida vei yrityksen nopeasti maailmanmaineeseen. Mikä sitten sai kahden Marimekkoa luotsanneen naisen tiet eroamaan?
Vuokon taianomaiseen elämään on mahtunut myös paljon mutkia ja kuoppia, jotka hän on selättänyt valoisalla luonteellaan. Elämänsä tärkeimpänä asiana hän pitää onnellista avioliittoa ja kumppanuutta miehensä, sisustusarkkitehti Antti Nurmesniemen kanssa.
Osta kirja omaksesi!
Kirjan kustantaja Siltala tarjoaa Sisustustoimittajat Ry:n jäsenille Vuokko-kirjan erikoishintaan 20 euroa koodilla sisustustoimittaja. Tilaa oma kappaleesi täältä!