Maria Rautio

Sisustustoimittaja ja viestinnän ammattilainen Maria Rautio korostaa esteettisen ympäristön vaikutusta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Hän kannustaa tekemään kodista merkityksellisen paikan.

Miten olet päätynyt alalle ja minkälaisten projektien parissa olet tehnyt töitä?

Esteettinen ympäristö, arjen kauneus ja hyvät tarinat ovat kiehtoneet minua aina. Päädyin yrittäjäksi vuonna 2010 onnellisen sattuman ja intuition johdattamana. Jätin tuolloin työni kansainvälisen teollisuusalan yrityksen viestinnän asiantuntijana ja ryhdyin työstämään lehtiartikkeleita yhdessä silloisen työparini, valokuvaaja Kirsi-Marja Savolan kanssa. Yrittäjyyden alkuajat täyttyivät lifestyle-sisällöistä aikakauslehtiin niin sisustuksen kuin muodinkin saralta. Ajan saatossa ja erilaisten asiakkuuksien kautta olen yrittäjänä saanut kasvaa ja erikoistua asumisen sisältöjen asiantuntijaksi aina sisustamisesta rakentamiseen ja taloyhtiöelämään. Viestintätoimistoni, Paperilinnun, monipuolisten toimeksiantojen rinnalla työstän edelleen säännöllisesti kotijuttuja eri aikakauslehtiin.  

Mikä on parasta sisustustoimittajan työssä?

Mieleenpainuvat kohtaamiset. Jokainen koti kätkee sisäänsä avartavia tarinoita ja inspiroivia ideoita. Huoneissa kulkiessani ihastelen usein taitavaa värien käyttöä, kekseliäitä ratkaisuja ja persoonallista otetta sisustamiseen. Saan jokaiselta keikalta ideoita omaan kotiin.

Koen, että esteettisellä ympäristöllä on suuri merkitys hyvinvointiin, ja on hienoa välittää juttujen kautta tätä sanomaa suurelle yleisölle. Olenkin kiitollinen asukkaille, jotka esittelevät meille asuntonsa ja kertovat otteita elämästään. Pidän myös kuvauspäivien rennosta tunnelmasta, jossa  huumorilla on tilaa. On mahtavaa työskennellä luovien ihmisten ja taitavien valokuvaajien kanssa.

Miten itse asut?

Erillistalossa Espoossa. Vaikka 2000-luvun alussa rakennettu talomme on ratkaisuiltaan sinänsä tavanomainen, pidän sen toimivuudesta, valoisuudesta ja kotoisasta tunnelmasta. Olemme pikkuhiljaa vuosien aikana remontoineet huoneita, mutta tekemistä riittää vielä pitkälle tulevaisuuteen. Viimeisimpänä isompana projektina uudistimme keittiön. Seuraavaksi olisi vuorossa parkettilattioiden vaihto ja toisen WC:n remontointi. Pohjaratkaisu ja talon sijainti toimivat erinomaisesti kolmilapsisessa perheessämme. Sisustusideoita risteilee mielessäni jatkuvasti, mutta arjen kiireet ajavat liian usein toteutuksen ohi. Kotimme sisustuksessa yhdistyvät vanhat huonekalut, taide ja yksittäiset design-esineet. Käytän nyt aiempaa vapautuneemmin värejä ja koen löytäneeni oman tyylin.

Paras sisustusvinkkisi

Hankkiudu rohkeasti eroon kaikesta turhasta ja rakenna kokonaisuus vain niistä aineksista, jotka miellyttävät silmääsi. Yritä löytää jonkinlainen sisustustyylin punainen lanka, mutta uskalla myös sekoitella materiaaleja, aikakausia ja väripalettia. Älä seuraa orjallisesti trendejä, vaan panosta aikaa kestäviin hankintoihin, esimerkiksi taiteeseen tai designiin. Nosta kodissasi esiin sinulle tärkeitä asioita, muistoja kaukaa menneisyydestä tai vaikkapa lasten tekemää taidetta. Tee kodista sinulle ja perheellesi merkityksellinen paikka, joka synnyttää pysyvän muistijäljen jälkipolville.

Seuraa Maria Rautiota Instagramissa.
Kuvat: Maria Rautio