Uusi kohtaamispaikka Helsingin keskustassa


Helsingin rautatieaseman viereen avattu Scandic Grand Central Helsinki tarjoaa upean hotellielämyksen maailmankuulun Eliel Saarisen suunnittelemassa ja vuonna 1909 valmistuneessa rakennuksessa, joka toimi aiemmin VR:n hallinto- ja toimistorakennuksena. Sisustustoimittajat tutustui hotelliin heti ensimmäisten joukossa.

Eliel Saarisen jugend-tyyliä edustava toimistorakennus muuntui mittavassa saneerauksessa lähes 500 huoneen hotelliksi kokous- ja juhlatiloineen. Muutostyöt tehtiin suojeltua arvorakennusta kunnioittavalla tavalla yhteistyössä Museoviraston kanssa. Uudisosan suunnittelusta vastasi Futudesign ja sisustussuunnittelusta Jaakko Puro Puroplanista. Alkuperäisen rakennuksen pohjoispäät yhdistävät Saarisen arkkitehtuuria ja muotokieltä hyödyntävä moderni uudisrakennus. Korjausrakentamisen ja uudisrakennuksen toteutti NCC.

Huikean korkeat ja leveät huonekäytävät vievät hotellivieraat tyylikkäisiin huoneisiin, joiden sisustuksessa on käytetty lämpimiä värisävyjä. Alkuperäisessä osassa on 373 huonetta ja uudisosassa on 118 huonetta. Esteettömiä moottorisängyillä varustettuja huoneita löytyy 37 kappaletta.

Ravintoloista, Brasserie Grand ja Bar G, löytyy yhteensä 400 asiakaspaikkaa sekä sisäpihan lasiterassilta lisäksi 70 asiakaspaikkaa. Maamme historiallisimmissa rakennuksissa ja Helsingin maamerkeissä on jopa 500 hengen suuruinen juhlatila Grand Ballroom ja erikokoisia kokoustiloja 12 kappaletta.

Scandic Grand Central Helsingin sisustuksen suunnitellut sisustusarkkitehti Jaakko Puro on käyttänyt paljon värejä ja luonut mielenkiintoisia yksityiskohtia. Huoneissa ja ravintolatiloissa on vanhanajan charmia raikastettuna moderneilla yksityiskohdilla. Modernin hotellisisustuksen lisäksi vierailija kohtaa alkuperäisiä kunnostettuja huonekaluja ja valaisimia eri vuosikymmeniltä. Tiloissa löytyy restauroituja elementtejä ja eri aikakausien kerrostumia.

Alkuperäisen osan huoneissa on nostalgiaa ruutuikkunoineen ja paksuine seinineen. Huoneissa voi istua leveillä ikkunapenkeillä ja nauttia näkymistä Kansallisteatterin, Ateneumin, Rautatietorin tai asemalaiturin, Kaisaniemen puiston tai jopa Linnanmäen suuntaan.

Maija-Riitta Mustonen