Retkellä Runo Hotel Porvoossa

Sisustustoimittajat ry kävi tutustumassa Runo Hotel Porvooseen. Vanhaan arvokiinteistöön remontoitu hotelli tuo turistien suosikkikohteeseen 56 uutta hotellihuonetta.

Hotellin avaaminen on nähty porvoolaisten silmissä kulttuuritekona. Monta vuotta Vanhassa Porvoossa tyhjillään olleet jugend-talon tilat saatiin uuden hotellin myötä käyttöön, ja samalla kaupunkiin kaivattua majoitustilaa.

Runo-hotellin synnystä meille kertoivat hotelliyhtiön toimitusjohtaja Erkka Hirvonen sekä hallituksen puheenjohtaja Arttu Hirvonen. Hotellin sisustussuunnittelusta on vastannut sisustusarkkitehti Joanna Laajisto Studio Joanna Laajistosta.

Remontti on tehty pieteetillä ja vanhaa kunnioittaen. Rakentajat ovat pääosin olleet paikallisia puuseppiä ja rakennusmiehiä, joilla on kokemusta vastaavanlaisten kiinteistöjen remonteista Porvoossa. Budjetti on ollut tiukka, mutta tietyistä asioista ei ole tingitty.

“Käytössä ollut raha on pitänyt jakaa viisaasti. Joitakin asioita olemme tehneet tinkien, jotta tärkeimpiin asioihin on voitu satsata”, kertoo Joanna Laajisto.

Hotellin kaunis vastaanottokerros on nimetty Olohuoneeksi. Kaikille avoimen Baarin katseenvangitsijana on Joanna Laajiston Marsetille suunnitteleman Ihana-valaisimen erikoismalli.

Alakerroksessa sijaitsee myös hotellin aamiaishuone ja Keittiö, jonne voi tulla nauttimaan aamiaista tai brunssia myös muu kuin hotellivieraat.

Vanhaa säästäen

Rakennuksen vanhoja raameja on käytetty hyödyksi aina kun se on ollut mahdollista. Talossa aiemmin toiminut elokuvateatteri on kunnostettu yhdeksi useista neuvottelutiloista. Jokaisesta hotellihuoneesta löytyy rakennuksessa aiemmin käytössä ollut ja entisöinnin läpikäynyt ovi, joka on päässyt uudelleen käyttöön kylpyhuoneen ovena.

“Oli aikamoinen työ löytää jokaiseen huoneeseen juuri sopivan kokoinen ja oikein päin avautuva ovi”, kertoo Erkka Hirvonen.

Vanhan säästäminen on kannattanut. Persoonallinen ovi ja käsityönä maalilla vedetyt siveltimenvedot tuovat huoneisiin laadukkaan leimansa.

Hotellissa on neljän kokoluokan huoneet: small, medium, large ja sviitti. Huoneiden sijainnit on mietitty niin, että niitä yhdistämällä voi saada varattua esimerkiksi perhehuoneet useammalle hengelle. Yläkerroksiin on rakenteilla spa-osasto, ja suunnitteilla on laajennusosa, johon tulisi isompia sviittejä.

Vaikka huoneet ovat erikokoisia, ovat kaikki kylpyhuoneet yhtä suuria. Small-huoneessa majoittuva pääsee siis nauttimaan yhtä ylellisistä kylpytiloista kuin Large-huoneen valinnut.

Laatu näkyy kaikkialle. Boutique-hotellin värisävyt ovat kauttaaltaan maanläheiset. Tarkkaan harkittu sävymaailma kulkee läpi lattia- ja seinäpintojen aina lakanoihin asti. Laadukkaat DUX-vuoteet löytyvät kaikista huoneista, ja kiinteät kalusteet on teetetty mittojen mukaan paikallisella puusepällä.

“Olemme kiinnittäneet huomiota pienimpiinkin yksityiskohtiin. Jopa sillä on väliä, millainen valokatkaisin huoneessa on”, kertoo Joanna Laajisto.

Runo Hotel Porvoo, Rihkamakatu 4, 06100 Porvoo, runohotel.com

Teksti ja kuvat: Ann-Mari Lehtonen