MAIJA-RIITTA MUSTONEN

Maija-Riitta Mustosella on kertynyt kokemusta tapahtuma- ja sisustusalalta jo yli 30 vuoden ajan.

Miten olet päätynyt alalle ja minkälaisten projektien parissa olet tehnyt töitä?

Toimin sisustussuunnittelijana tehden suunnittelua niin uudiskohteisiin kuin saneerauskohteisiin, asiakkaina pääsääntöisesti yksityishenkilöt. Vierumäen vapaa-ajankohteiden asiakkaina on yksityishenkilöiden lisäksi myös yritykset, liitot ja yhdistykset. Asiakkaani ovat suurimmaksi osaksi Päijät-Hämeen alueella, toki jonkin verran pääkaupunkiseudullakin. Alueella olevien mökkiasukkaiden mukana tulee mentyä heidän kaupunkikoteihinsakin.

Sisustustoimittajana teen kotijuttuja ja trendikatsauksia eri lehtitaloille. Teen myös jonkin verran tiedotusmateriaalia eri yrityksille ja lisäksi pidän luentoja keittiöfirmojen ja sisustusliikkeiden asiakastilaisuuksissa.

Vuonna 1985 toimin kansainvälisen nuorisovuoden projektisihteerinä ja sain siitä kipinän tapahtuma-alalle. Sen jälkeen vedin Educa-messuja toistakymmentä vuotta. Sponsorointi- ja markkinointiyhteistyötä olen tehnyt lukuisissa eri lajien urheilutapahtumissa kuten Jääkiekon MM-kilpailuissa vuonna 2003, Horse Show, Kalevan kisat ja vuoden 2001 MM-kisat Lahdessa. Kipinä urheilutapahtumissa työskentelyyn syttyi jo vuonna 1972, jolloin olin kisatyttönä Salpausselän kisoissa.

Työskentelin 2000-luvun alussa Lahden Messuilla viestintäpäällikkönä ja samalla vedin huonekalumessuja, jolloin tutustuin alaan ja alan toimijoihin tarkemmin. Opiskelin samalla sisustussuunnittelua Muotoiluinstituutissa. Messualalta siirtyminen sisustussuunnittelun pariin vaati vain mittakaavan pienentämistä. Olen aina pitänyt työstäni ja suhtautunut siihen intohimoisesti, mitä sitten olenkin tehnyt.

Mikä on parasta työssäsi?

Työni sekä sisustussuunnittelijana että sisustustoimittajana täydentävät hienosti toisiaan. Parasta on ihmisten kohtaaminen. Suunnittelutyössä tyytyväinen asiakas on paras kiitos, se että pystyy auttamaan ja löytämään heille ratkaisuja sisustusongelmiin.  

Miten kuvailisit tyyliäsi ja kädenjälkeäsi sisustussuunnittelijana?

Asiakkaille pyrin aina löytämään heidän tyyliinsä sopivat ratkaisut. Inspiroidun ja rentoudun itse luonnosta ja siksi pyrinkin valinnoissa suosimaan luonnonmateriaaleja ja kotimaisia valmistajia aina kun se vain on mahdollista.


Miten työsi on muuttunut vuosien varrella?

Työhön on tullut digitalisoitumisen ja sosiaalisen median myötä uusia haasteita, joissa pyrin olemaan mukana.

Miten itse asut ja millainen sisustaja olet kotona?

Asumme mieheni kanssa itse rakentamassamme vuonna 1993 valmistuneessa 240 m²:n omakotitalossa Lahden laitamilla. Aikuisten lasten muutettua pois sain kaksi lastenhuonetta työhuonekäyttöön. Tässä työssä materiaalia ja näytteitä kertyy, vaikka kuinka yrittäisi pitää mallit ja näytteet minimissään. Oman kodin sisustusta ei trendit ja tyylit heilauta. Tilat on suunniteltu siten, että jokaisella tilalla on oma toimintonsa, ja esim. kirjaston hyllyt on hankittu tarkalleen kirjaston seinien mittojen mukaan. Viimeisin hankintani on uusi vuodesohva kirjastohuoneeseen lapsenlasten yökyläilyjä varten.

Paras sisustusvinkkisi?

Hanki kestäviä ja laadukkaita kalusteita, ei kertakäyttötuotteita ja kierrätä. Maalaamista ei kannata pelätä, se on vain maalia ja aina voi maalata uudelleen. Tavarat oikeille paikoille, säännöllinen siivous ja tuoreita kukkia pöydälle, näillä pärjää pitkälle