LAURA SEPPÄNEN

Laura Seppänen suunnitteli kokonaisvaltaisen remontin ja ajattoman kauniin sisustuksen espoolaiseen kotiin.

Mikä oli lähtökohta ennen muutosta?

1970-luvun paritalo Espoossa, missä kaikki tilat ja pinnat kaipasivat kokonaisvaltaista remonttia. Samalla vanha uima-allasosasto muutettiin koti-spaksi. Avaraan ja pitkulaiseen tilaan sijoitettiin kaksi suihkua, kylpyamme, sauna sekä lounge. 

Kauanko projekti kesti?

Kokonaisuudessaan talon remontointi kesti noin vuoden verran. 

Millaisia materiaaleja kohteessa on ja miten sisustuksen värit ja materiaalit valikoituivat?

Kun kyseessä on asiakkaan loppuelämän koti, materiaali- ja värivalinnoissa keskityn mahdollisimman aikaa kestäviin ratkaisuihin, niin teknisiltä kuin visuaalisilta ominaisuuksiltaan. Huolellisesti kuratoitu sävymaailma on myös oleellinen. Kodin tulee olla asiakkaan unelma nyt sekä 20 vuoden päästä. Näin isoissa kokonaisuuksissa on tärkeää, että koko talon läpi tilat puhuttelevat toisiaan, ja irtokalustusta pitää pystyä liikuttelemaan luontevasti tilasta toiseen. 

Tässä kohteessa 1970-luku näkyy edelleen monin tavoin, mutta yhdistettynä raikkaaseen valkoiseen ja nuden sävyihin. Kodin värikartassa toistuvat erityisesti tummien puulajien sävyt, tammiparketti sekä pystyviiluiset pähkinäpuiset tai mustaksi petsatut kiintokalusteet. Mukana on myös messinkisiä ja valkokultaisia yksityiskohtia sekä rottinkia säilytysratkaisuissa ja liukuovissa. Irtokalusteissa näkyy räväkämpiäkin värisävyjä, kuten ruskeaa, okraa ja sinistä. Akustiikkaa tuovat samettiset sohvat ja muhkeat korkeanukkaiset matot.

Mikä oli palkitsevinta?

Palkitsevinta projektissa oli erittäin vastaanottavaisen ja luottavaisen asiakkaan kanssa työskentely. Tyylilliset linjat sekä henkilökemiat kohtasivat heti ja työskentely oli alusta loppuun inspiroivaa. Toki hyvä suunnittelu on vasta puolet lopputuloksesta, eli tässä projektissa tärkeä osa oli myös äärimmäisen kärsivällisellä ja huolellisella urakoitsijalla. 

Mikä oli haasteellisinta?

Ikkunoiden eteen suunnitellun kylpyammeen hanaratkaisu aiheutti päänvaivaa. En halunnut katkaista avointa tilaa lattiakoteloinnilla, joten tuli miettiä rakennusvalvontaa tyydyttävä mutta esteettisesti kaunis ja kestävä vaihtoehto.  Ratkaisin ongelman wedi-levystä rakennetulla hartsipinnoitetulla tolpalla, johon Tapwellin valkokultainen hana saatiin sijoitettua.

Miten kuvailisit omaa tyyliäsi tai käden jälkeä sisustussuunnittelijana?

Minulle on tärkeäintä luoda aikaa kestäviä tiloja. Yhdistän pelkistetyn ja harkitun yleisilmeen jopa erikoisiin yksityiskohtiin. Luonteenomaista minulle on luoda rauhallisia ja harmonisia tiloja, missä kaikki ei olennainen on mahdollisuuksien mukaan piilotettu rakenteisiin.

Lähestyn suunnittelukohteitani ihmislähtöisesti, mutta myös olemassa olevan tilan kautta. 

En unohda käytännöllisyyttä, mutta ensisijaisen tärkeää on vaikuttaa käyttäjien tunnetilaan sekä kokemukseen tilasta. Hyvä design muuttaa parhaimmillaan ihmisten arkirutiineja ja käyttäytymistä.

Teksti: Jenni Juurinen ja Laura Seppänen. Kuvat: Laura Seppänen