Jonna Kivilahti

Sisustustoimittaja, stylisti, suunnittelija ja sisällöntuottaja Jonna Kivilahti toimii monipuolisesti sisustuksen ja muodin maailmassa.

Miten olet päätynyt alalle ja minkälaisten projektien parissa olet tehnyt töitä?

Olen tehnyt muoti-ja sisustustoimittajan töitä 90-luvulta saakka. Opiskelin Taideteollisessa korkeakoulussa muotisuunnittelua, ja siirryin opinnoista 1995 suoraan lehtihommiin. Olin tehnyt muotijuttuja lehtiin jo opiskeluaikanani, ja oli luontevaa jatkaa täyspäiväisenä toimittajana. Ensimmäiset kymmenen vuotta tein enemmän muotia, mutta rinnalla koko ajan myös lifestyle- ja sisustuskokonaisuuksia. Kotijuttujen pariin siirryin lähes 15 vuotta sitten. Nyt työni koostuu isolta osalta kotijuttujen tekemisestä. Teen juttuja suomalaisista kodeista meillä kotimaassa ja satunnaisesti myös maailmalla asuvien suomalaisten kodeista. Jutut julkaistaan suomalaisissa sisustuslehdissä ja agenttimme kautta olen tehnyt yli kymmenen vuoden ajan juttuja myös ulkomaisiin lehtiin. Olen tehnyt kymmenen sisustuskirjaa, uusimpana kuusiosainen Happy Homes-kirjasarja. Teen myös stailauksia mainoskuvauksiin ja sisällöntuotantoa oman instagramini @jonnakivilahti kautta. Instagramin aihepiirinä on sisustus, muoti, lifestyle ja ruoka. Sisustussuunnittelua teen yksityiskoteihin ja toimistoihin, muotisuunnittelun puolella uusimpana pieni vaatemallisto Aarikalle nyt keväällä 2023. 

Mikä on parasta työssäsi?

Jokainen päivä on erilainen. Tapaan työni kautta aivan ihania ihmisiä ja pääsen kotijutuissa sukeltamaan heidän elämäänsä ja ajatuksiinsa. Sisustustoimittajan työ on vaihtelevaa ja aina uusia näkökulmia avaavaa. Työnkuva on jossain määrin murroksessa, sillä aiemmin jutut tarjottiin lehtiin mallikuvin, mutta nykyään me toimittajat yrittäjinä otamme jokaisen jutun kanssa riskin tekemällä sen valmiiksi ennen varmuutta sen julkaisusta. Vasta lehteen sovittu juttu takaa sisustustoimittajalle palkkion. Kattavat omat kontaktiverkot ovat muodostuneet vuosikymmenien työn tuloksena ja mielenkiintoisia koteja onneksi löytyy yhä uusiin kuvauksiin ja jutun tekoon. 

Miten itse asut ja millainen sisustaja olet kotona?

Asun Haukilahdessa meren äärellä. Olen syntynyt Lauttasaaressa ja asunut siellä kahteenkin otteeseen elämäni aikana, koulut kävin kuitenkin Haukilahdessa.  Halusin kasvattaa omat lapseni samoilla seuduilla, missä olen oman lapsuuteni viettänyt ja päädyin palaamaan Haukilahteen. Kolme tytärtäni ovat käyneet samoja kouluja kuin minä. Nykyisessä kodissani olen asunut 15 vuoden ajan. Asunto on arkkitehti Jaakko Laapotin suunnittelemassa rivitalossa, ja 1962 valmistunut. Ihastuin sen mustavalkoiseen ja pelkistettyyn ilmeeseen. Sama mustavalkoisuus jatkuu sisustuksessa ja pidän paljon 60-luvun muotoilusta. Valitsen linjakkaita kalusteita, pidän paljon Eamesien ja Bertoian tuoleista sekä ajattomista tuotteista. Hankin kalusteita mielellään vintagena. Olen vuosikymmeniä haaveillut Isamu Noguchin sohvapöydästä ja Arne Jacobsenin Egg-nojatuolista. Yhdistän huoletta tyylejä ja aikakausia, en koe mitään ongelmaa liittää 1800-luvun ranskalaista antiikkipeiliä moderniin sohvaan ja 1950-luvun tuoleihin. En juurikaan luovu kalusteistani, vaan keksin niille uuden paikan kakkoskodissa tai tyttärien kodeissa. 

Kakkoskotini on saaressa, 70-luvulla valmistuneessa mustassa mökissä. Saaressa sisustus on sekoitus menneitä aikakausia, lähinnä kotimaista ja pohjoismaista designia 1950-ja 1970-luvuilta. Suosikkejani saaressa ovat Artekin pöydät, ja Stringin kalusteet ja Eamesien DAR-keinutuoli. 

Ota Jonnaan yhteyttä:
jonna.kivilahti@mrsjones.fi

Seuraa somessa:
Instagram @jonnakivilahti

Jonnan blogi:
www.mrsjones.fi