HANNA SUMARI

Hanna Sumari tekee töitä monipuolisesti eri median osa-alueilla ja antaa tässä haastattelussa oman sisustusvinkkinsä.

Työskentelet monipuolisesti median ja sisustuksen parissa. Miten olet päätynyt alalle ja mitä kaikkea teet?

Teen Maikkarille Suomen kaunein koti –ohjelmasarjaa, kirjoitan lehtijuttuja sisustuksesta ja kahta blogia, joista toinen käsittelee kaikkea maan ja taivaan väliltä ja toinen on ruokablogi. Spiikkaan myös radio- ja TV mainoksia, kirjoitan tiedotteita, ja teen blogitekstejä tilaustyönä eri yritysten sivuille, juonnan tilaisuuksia ja luennoin sisutuksen trendeistä ja keittiösuunnittelusta erilaisissa tilaisuuksissa. Olen myös Mitä tänään syötäisiin? Perjantai –ruokaohjelman juontaja. Yleisnimeä kaikelle tekemiselleni ei ole, mutta usein minusta käytetään määritelmää influenseri eli vaikuttaja, teen siis vaikuttajamarkkinointia.

Kaikki johtaa kaikkeen. Se, että työn kuvani on se mikä on, juontaa juurensa jo aivan ensimmäisistä töistäni 1980-luvulta, jolloin perustin PR-ja tiedotustoimisto Promoden, jota johdin seitsemän vuotta. Sieltä minut kutsuttiin tekemään Joka kodin asuntomarkkinat –ohjelmaa, josta alkoi varsinaisesti sisustukseen ja rakentamiseen perehtyminen. Tein sitäkin noin seitsemän vuotta, kunnes pyynnöstä ideoin Maikkarille sisustusohjelma T.i.l.a.n, joka oli television ensimmäinen vain sisustukseen keskittynyt ohjelma. Sitä tein koko sen 10 vuotisen historian ajan, kunnes oli aika lopettaa ja huilata hetki. En tiennyt mitä olisin seuraavaksi tehnyt ja kuten usein elämässäni, sen ratkaisi joku muu. Minua pyydettiin tekemään Suomen kaunein koti –ohjelmaa vuonna 2013 ja samaan aikaan päätin kirjoittaa muutaman keittokirjan.

Mikä työssäsi on parasta?

Estetiikka, monipuolisuus ja ihmiset. Tarvitsen kauneutta ympärilleni ja minua kiinnostaa tuotteiden suunnittelu, se mitä ne pitävät sisällään ja miksi. Pelkkä pinta ei ole yksin kiinnostavaa, vasta laatu ja kauneus yhdessä muodostavat herkullisia asioita.

Suomen kaunein koti-ohjelmassa näet paljon koteja ja sisustuksia. Millaista on tehdä kyseistä ohjelmaa ja onko se vaikuttanut näkemyksiisi sisustuksesta?

Ohjelman teko on sekä hauskaa, ihanaa, kiinnostavaa että raskasta. On todella mielenkiintoista saada nähdä ihmisten koteja ja aavistella miksi ne ovat sellaisia kuin ovat. Viihdyn kameran edessä erittäin hyvin. Kaikki eivät viihdy, mutta TV-työ on ehkä kaikista töistäni minulle mieluisinta.

Raskasta se on pitkien ajomatkojen ja pitkien päivien takia. Yhden sarjan tekemiseen menee myös koko kesä. Siinä on puolensa ja puolensa!

Kaikkien noiden kotien näkeminen ei ole vaikuttanut siihen mikä minusta on kaunista, edustaa hyvää makua ja on toimivaa.

Onko ohjelman myötä syntynyt kuvaa siitä millainen on tyypillinen suomalainen koti tai mökki? Tai mistä tunnistaa suomalaisen kodin?

Minulle on näiden vuosien aikana kyllä syntynyt aika hyvä käsitys siitä, millainen sisustaja mielellään näyttää kotinsa televisiossa tai muualla mediassa. Se millaisia koteja näemme mediassa ei kerro juuri mitään siitä miten suomalaiset sisustavat, vaan ihan toisenlaista tarinaa.

Tyypillisessä suomalaisessa mökissä on paljon puhdasta puupintaa ja ikkunasta näkyy järvi. Se ei ole valtavan suuri, eikä se ole moderni. Mutta en tiedä onko se kovin suomalaista. Luultavasti asia on samanlainen monessa muussakin maassa.

Miten itse asut ja millainen sisustaja olet?

Asun vuonna 1947 rakennetussa ja ennen muuttoamme 1998 täydellisesti remontoidussa ja laajennetussa puutalossa Espoossa. Olemme asuneet täällä 22 vuotta ja huonekalut sekä niiden järjestys on edelleen suurin piirtein sama, kuin sisään muuttaessamme. Se kertonee siitä, millainen sisustaja olen! Olen tehnyt niin paljon juttuja nimekkäiden suunnittelijoiden suunnittelemista kalusteista, etten halua niitä itselleni. En pidä siitä, että tavarani, vaatteeni, kenkäni, laukkuni tai silmälasini ovat tunnistettavissa. En pidä logoista ja ikoniset tuotteet ovat logoja jo itsessään. Ihailen niitä, niiden nerokkuutta ja kauneutta, mutta en viihdy niiden keskellä. Jos saisin, haluaisin ainoastaan muutaman (tai 12) Thonetin antiikkituolin. Ja ehkä Bertoian Timantti-tuolin koska se on ensimmäinen tunnistamani designesine. Olin kuusivuotias, kun ihastelin sitä ensimmäisen kerran. Niin paljon en niitä kuitenkaan halua, että olisin ne ostanut. 

En osaa kuvailla kotiamme itse, mutta muutamalla sanalla se on vain luonnonmateriaaleilla sisustettu, kerroksellinen ja kodikas rento koti, jossa on paljon suuria viherkasveja ja valkoiset tuulessa lempeästi liikkuvat pellavaverhot.

Paras sisustusvinkkisi?

Tämän olen sanonut ensimmäisen kerran jo vuonna 1993 ja se pätee edelleen: Siivotkaa kotinne! Se tarkoittaa sekä puhtautta että vähintään kohtalaista järjestystä sekä sitä, että turhat tavarat siivotaan pois ja esillä pidetään vain niitä juttuja jotka ovat omasta mielestä kauniita ja sopivat yhteen keskenään.

Joskus voi olla syytä kerätä kaikki pientavara keskellä lattiaa, ryhmitellä ne ja pitää esillä vain osaa kerrallaan. Toinen hyvä vinkki on olla tekemättä suuria sisustuksellisia ratkaisuja raskaana tai vastarakastuneena. Lopputulos tulee olemaan tovin kuluttua liian imelä. Tämän tiedän kokemuksesta.