Garden futures – Suunnittelua puutarhan kanssa – yhteisnäyttely Designmuseossa ja Arkkitehtuurimuseossa tutustuttaa eri puolilla maailmaa sijaitseviin erilaisiin puutarhoihin ja puutarhakulttuuriin, mutta johdattelee miettimään puutarhavisioita myös tulevaisuudelle.
Näyttely puutarhan inspiraatiosta muotoilussa ja erilaisista puutarhatrendeistä ja ilmiöistä on Vitra Design Museumin, Wüstenrot Foundationin ja Nieuwe Instituutin kuratoima kokonaisuus. Ajatuksia herättävä näyttely muovaa puutarhakäsitystä uuteen uskoon. Puutarha ja ihminen ovat osa luontoa. Tarvitsemme puutarhaa ympärillemme, ja sen avulla voimme vaikuttaa moniin asioihin, kuten ympäristöömme ja ilmastonmuutokseen. Puutarha ei ole vain kauneutta ja satoa tai romanttinen ja yksityinen keidas.
Tietoa ja ajatuksia herättävät näyttelytekstit ja monet videoesitykset siivittävät kävijän eri puutarhojen teemoihin. Miltä näyttäisi puutarha, jos pölyttäjät saisivat sen suunnitella? Taiteilija Alexandra Daisy Ginsbergin Pollinator Pathmaker –verkkotyökalun avulla algoritmit suunnittelevat puutarhoja, jollaisia pölyttäjät suunnittelisivat. Millainen on puutarhan vaikutus sosiaaliselta kantilta ja ympäristön ja luonnon monimuotoisuuden kannalta. Entä miten puutarha näkyi poliittiselta näkökulmalta vaikkapa maailmansotien aikaan. Tutustu näyttelyssä myös huippumaisemasuunnittelijoiden, kuten Dan Pearsonin ja Piet Oudolfin näkemyksiin ja ajatuksiin. Varaa näyttelyyn aikaa – koe ja näe puutarha erilaiselta kantilta.
Garden Futures – Suunnittelua puutarhan kanssa
Designmuseo ja Arkkitehtuurimuseon yhteisnäyttely avoinna 31.3.2024 asti
Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23, Helsinki
Arkkitehtuurimuseo, Kasarmikatu 24, Helsinki
Teksti: Johanna Vireaho
Artikkelin aloituskuva: Milanossa sijaitsevien Bosco Verticale -tornitalojen seinille on istutettu yhteensä 900 puuta. Tornitalon on suunnitellut arkkitehti Stefano Boer. Kuva: The Blink Fish