Tunnustustuoli -palkinnon ehdokkaat 2017

Kenelle Tunnustustuoli-palkinto?

Sisustustoimittajat ry:n Tunnustustuoli -palkinnon saajiksi on nimetty kolme ehdokasta. Sisustustoimittajat ry jakaa vuosittain Tunnustustuoli -palkinnon yritykselle tai henkilölle, joka on ansioitunut työssään muotoilun alalla, kehittänyt alaa tai on ollut erityisen tärkeä yhteistyökumppani sisustustoimittajille. Tunnustustuolin on suunnitellut tänä vuonna keramiikkataiteilija Heini Riitahuhta.

Ehdokkaat ovat:

Untitled design

Kari Korkman ja Helsinki Design WeekVisionäärin ideasta kasvoi jokasyksyinen, laaja-alainen festivaali, joka aktivoi muotoilualan tekijöitä.
Muistattehan Kaapelitehtaan Design Marketin ihmisvilinät, kurkistukset taiteilijoiden ja muotoilijoiden työhuoneisiin, seminaaripuheet, näyttelyt? Ja Kolmen Sepän patsaan ympärille viime syksynä kasvatetun muovikuplan tai Helsinki Design Weekly -verkkojulkaisun?

Muotoilutuottaja, Luovi Productionsin toimitusjohtaja, ekonomi KARI KORKMAN on mies monen suomalaista designia edistävän idean takana ja hän on myös määrätietoisesti ollut luomassa eri kaupunkien muotoiluviikkojen kansainvälistä verkostoa. Hänen perustamansa HELSINKI DESIGN WEEK on yli 250:n muotoilua, muotia ja arkkitehtuuria käsittelevän tapahtuman kaupunkifestivaali, joka järjestetään vuosittain syyskuun alussa, syksyllä 2017 jo 13. kerran.

Vuonna 2005 perustettu, Pohjoismaiden suurimmaksi muotoilufestivaaliksi kasvanut Helsinki Design Week esittelee muotoilualan tulokkaita ja ilmiöitä, edistää kansainvälistä yhteistyötä ja suo kaupunkilaisille keinoja kehittää asuinaluettaan. Siten se on entisestään lisännyt designpiirien kiinnostusta suomalaiseen muotoiluun.

160531_loyly_132

Sauna- ja ravintolarakennus Löyly, Hernesaaren ranta 4, Helsinki.

Arkkitehdit: Ville Hara & Anu Puustinen/ Avanto Architects
Sisustusarkkitehti: Joanna Laajisto/ Studio Joanna Laajisto
Tilaajat: Antero Vartia ja Jasper Pääkkönen

Arkkitehdit Ville Hara ja Anu Puustinen suunnittelivat sauna- ja ravintolarakennuksen, joka nosti suomalaisen saunan uuteen urbaaniin aikaan. Rakennus nimeltä LÖYLY avautui yleisölle toukokuussa 2016.

Arkkitehdit käyttävät saunan julkisivusta nimitystä ”hulmu”. Veistoksellisella rantaan ja maisemaan osaksi sulautuvalla puurakenteella on monta funktiota. Se toimii sälekaihtimen tapaan suojaten säältä, sen lautojen välistä voi katsella edessä avautuvaa merta ja se luo suojaisia ulkotiloja, joissa voi käydä vilvoittelemassa.

Löylyssä yhdistyvät kolme saunatyyppiä: jatkuvalämmitteinen, kertalämmitteinen sekä savusauna. Niiden lisäksi takkahuone, terassit, ravintola ja baari muodostavat käytännöllisen ja elämyksellisen kokonaisuuden. Sisätilojen arkkitehtuurista vastanneen Joanna Laajiston tavoitteena oli luoda tunnelmalliset sisätilat, jotka täydentävät vahvan rakennuksen arkkitehtuuria. Lähestymistapaa voisi kutsua pehmeän minimalistiseksi.

Hernesaarenrannan Löyly tarjoaa urbaanissa ympäristössä elämyksen, joka on sopusoinnussa kaupunkikuvan kanssa.

allas_2017_main-building

Allas Sea Pool – Merikylpylä, Katajanokanlaituri 2, Helsinki.

Arkkitehdit: Huttunen-Lipasti-Pakkanen Arkkitehdit
Sisustusarkkitehti: Eliisa Korpijärvi/ Korpijärvi Design

Allas on syntynyt yhteistyöverkoston yhteisenä ponnistuksena. Pääyhteistyökumppanit: Hartwall, Helen, Clear Channel ja Viking Line. Cleantech-yhteistyökumppaneita: Helen, Cleantech Finland, Solved, Marinetek ja Oras.
Helsingin Kauppatorin kupeeseen Katajanokalle avattiin ALLAS SEA POOL -merikylpylä altaineen ja saunoineen vuonna 2016. Täysin valmis merikylpylä on keväällä 2017, kun alueen päärakennus valmistuu. Valmiissa päärakennuksessa tulee olemaan kattoterasseja, à la carte -ravintola, kahvila, Itämerikeskus, myymälä sekä neuvottelutiloja.

Veistoksellisen puurakennuksen suunnitteluun ovat vaikuttaneet rakennuksen tilapäisyys, näkymät ja uudenlainen toimintakulttuuri, jossa kulttuuri, viihde ja liikunta on yhdistetty. ”Lähtökohdiltaan kevyt ja määräaikainen rakennus avaa erilaisia näkymiä eri suuntiin. Piha aukeaa merelle ja saunasta on esteetön näkymä ulapalle asti, kun taas kahvilasta voi katsella Eteläsataman kaupunkisilhuettia täysin uudesta kuvakulmasta.” kertoo arkkitehti Pekka Pakkanen.

Laivaliikenne määritteli ainutlaatuisten kelluvien altaiden paikat, jotka suunnitteli ja toteutti maailmanluokan venesatamista ja kelluvista ratkaisuista tunnettu Marinetek Finland. Altaalla on haluttu kokeilla ja hyödyntää uusinta puhdasta teknologiaa. Merivesialtaan vesi on ekologisella uv-teknologialla puhdistettua Helsingin merivettä, ja makeavesialtaiden vesi on lämmitettyä kaupungin vesijohtovettä. Altaan ratkaisut elävät ajassa ja jatkossa altaasta kehitetään yhä energiatehokkaampi ja luonnonvaroja säästävämpi kohde. Tulossa ovat aurinkokennot, ja harkinnassa ovat myös lämpöpumppu ja biokaasukiukaat.

Allas Sea Pool tuo veden ja siitä kaikilla aisteilla nauttimisen entistä näkyvämmäksi osaa Helsinkiä. Se tarjoaa elämyksiä tavoitteenaan tuoda ydinkeskustaan puitteet kaupunkilaisten ja matkailijoiden kohtaamisiin ja virkistykseen.Tunnustustuoli-palkinnon saaja julkaistaan 22.3.2017. Palkinnonjakotilaisuus järjestetään tänä vuonna Iittala & Arabia Muotoilukeskuksessa.

Tunnustuksen ovat aiemmin saaneet muun muassa Keskon viestintäkoordinaattori Mere Sundqvist, PR-toimisto Promoden toimitusjohtaja Ulla-Maija Tamminen, HT-Collection, Rintala Meuble ja Vepsäläinen.

#tunnustustuoli #tunnustustuoli2017 #sisustustoimittajat

Lisätiedot:

info@sisustustoimittajat.fi

Puheenjohtaja / Piia Pousi, puh. 040 590 4004
Tiedottaja / Laura Seppänen, puh. 041 549 5549