Toimittajien Tusina 2017 -messuosasto rakentuu opiskelijavoimin

Luksian opiskelijat Toimittajien Tusinan messuosastolla

Sisustustoimittajat ry:n Toimittajien Tusinan osasto on Habitare-messujen yksi mielenkiintoisimmista osastoista. Esillä on jäsenistömme valitsemat vuoden kiinnostavimmat kotimaiset sisustuksen uutuustuotteet. Itse osasto Lasigalleriassa on jo itsessään näyttävä kokonaisuus. Tämänvuotisen osaston suunnitteli sisustustoimittaja, stylisti ja sisustussuunnittelija Jonna Kivilahti, joka kirjoittaa suosittua Mrs. Jones -blogia.

Osaston rakentamisen hoiti Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän Luksian Käsi- ja Taideteollisuusalan sisustusrakentaja-artesaanilinjan ensimmäisen vuosikurssin oppilaat. 15 hengen opiskelijaryhmä oli aloittanut opintonsa vasta muutama viikko aikaisemmin, joten opettajille, Nina Leinolle ja Lasse Murtovuorelle projekti oli haastava.

– Suurin osa opiskelijoista on tullut suoraan peruskoulusta vailla aiempaa työkokemusta. Ensimmäisten kuukausien opintoihin kuuluu työkoneiden ja laitteiden opetteleminen sekä materiaalien mittaamisen harjoitteleminen. Oikean työkohteen kanssa motivaatio oppimiseen on aivan toista. Huono työn jälki, vaikkapa väärin mitattu seinä, paistaisi tuhansien messukävijöiden silmiin näiden vieraillessa osastolla. Opettajilta vaadittiin toki tarkempaa ohjeistusta ja valvontaa, jotta messujen vaatima tiukka aikataulu saatiin pitämään, Nina Leino kertoo.

Luksiassa suurin osa harjoitustöitä on asiakastöitä. Niissä aikataulut laaditaan koulun opetusssuunnitelman mukaisiksi. Messuosaston elementtejä päästiin kuitenkin tekemään jo hyvissä ajoin koulun tiloissa Nummelassa ja pystytys sujui joutuisasti muutamassa päivässä. Opiskelijat tekivät paikalla pitkää päivää, sillä samalla ryhmällä oli messuilla myös toisen osaston rakentaminen.

– Opiskelijoille tarjoutuu tässä hieno mahdollisuus nähdä kerralla koko prosessi alkupalaverista purkamiseen asti. Messuosastojen rakentaminen on yksi ammatin tärkeimpiä töitä tulevaisuudessa. Sisustustoimittajien yhdistyksen kautta opiskelijat pääsevät verkostoitumaan ja saavat tuikitärkeitä kontakteja tuleviin töihin, Nina Leino sanoo.

Opetusohjelman mukaisesti sisustusrakentajan ammattitutkinnon suorittanut osaa 2-3- vuotisen koulutuksen jälkeen muun muassa purkaa ja rakentaa kevyitä väliseiniä. Hän osaa asentaa kalusteita, tapetoida, paneloida ja pintakäsitellä sisäpintoja. Hän osaa rakentaa näyttely- tai esittelytiloja ja sisustaa niitä tekstiileillä. Tätä kaikkea osaamista tarvitaan myös sisustustoimittajan työssä, kun rakennetaan messuosastojen lisäksi studiokokonaisuuksia tai stailataan näyttelytaloja. Nämä kaksi ammattikuntaa ovat mitä parhaita yhteistyökumppaneita ja yhteistyö alkaa tässä hienolla suorituksella.

Tämänvuotisen Toimittajien Tusinan osaston muita yhteistyökumppaneita ovat Luksian lisäksi Stark, Art4u ja Tikkurila. Toimittajien Tusina -näyttely sijaitsee Messukeskuksen lasigalleriassa osastossa LG1.Teksti: Maija-Riitta Riuttamäki
Kuvat: Peeta Peltola

Toimittajien Tusina 13.-17.9.2017
Messukeskus Lasigalleria LG2, Messuaukio 1, 00520 Helsinki

Aukioloajat:
13.9. ke klo 9–12 / VIP, ammattilaiset, media
13.9. ke klo 12–20
14.–15.9. to–pe klo 10–19
16.–17.9. la–su klo 10–18

Nähdään Habitaressa!

#toimittajientusina2017 #finnishdesigntop12 #toimittajientusina