Vierailu Amos Rexiin ja Bio Rexiin 25.10.2018

Torstaina 25.10. 2018 aktiivisen yhdistyksemme vierailun kohteena oli Helsingin uusi taidemuseo Amos Rex ja elokuvateatteri  Bio Rex. Sisustusarkkitehti Päivi Meuronen JKMM-arkkitehtitoimistosta kertoi meille laajemminkin Lasipalatsin uudistuksista.

 

Maan alle rakennettu Amos Rex-museo näkyy Lasipalatsin takana kiipeilyyn ja istuskeluun kutsuvina aaltoilevina rakennelmina, joissa ovat museon pyöreät kattoikkunat. Aaltoilevat ja pyöreät muodot näkyvät myös sisällä museon arkkitehtuurissa ja sisustuksessa.

Piippu on Amos Rexin maamerkki. Kun museon tiloja kaivettiin, lähti maa myös piipun alta. Rakennustöiden ajan piippu seisoi tuettuna telineiden varassa. Piippuun on sijoitettu museon ilmanvaihto.
Amos Rexin sisäänkäynti on Bio Rexin kohdalla Mannerheimintien puolella. Valkoisia portaita laskeutuessa kannattaa pysähtyä katsomaan suuresta ikkunasta avautuvaa pihanäkymää. Lasipalatsin kantava ajatus on läpinäkyvyys, se toteutuu tässäkin yksityiskohdassa.
Amos Rexin huiman avajaisnäyttelyn on ehtinyt nähdä jo yli 100 000 kävijää.  Japanilaisen TeamLabin teokset kattavat museon tilat niin konaisvaltaisesti, ettei itse museosaleista nyt saa kuvia.
Museon tiloja näet ennen avajaisia tehdyssä postauksessa: https://arkionkaunis.blogspot.com/2018/06/ennakkokurkistus-taidemuseo-amos-rexiin.html.
Alkujaan väliaikaiseksi suunniteltu Lasipalatsi valmistui 1936. Amos Rexin museon rakentamisen yhteydessä kunnostus kattoi koko Lasipalatsin. Elokuvateatteri Bio Rexin tiloissa on pyritty alkuperäiseen tunnelmaan.
Bio Rexin sali haluttiin monitoimikäyttöön, joten ensimmäiset neljä penkkiriviä poistettiin. Penkkien numerointi on edelleen entisen mukaan, eli alkaa viidennestä rivistä. Tuolit on kunnostettu.
Bio Rexin salin kattovalaistuksessa on valeperspektiivi. Valaisimet pienenevät kohti salin etuosaa.
Toisessa kerroksessa on Mannerheimintien puolella avoin monitoimitila. Seinien kultasävy on kunnostettu, se on vuoden 1998 peruskorjauksen perua.
Katutasossa on Mannerheimintien puolella myymälätilaa. Lattian kuusikulmainen laatoitus on alkuperäinen.
Liikemies ja kulttuurimesenaatti Amos Andersonin nimeä kantanut museo on nyt uudessa paikassa Amos Rex.
Museon perustaja Amos Andersson omisti Kemiönsaaren kunnassa sijaitsevan Söderlångvikin katanon. Museokaupassa on myynnissä Söderlångvikin  omenahilloa ja -mehua.
teksti ja kuvat Tuula Saarinen.